Index Vakbarát Hírportál

A Panasonic 600 milliárd jenes hitelt kap

2012. október 16., kedd 09:34

A Panasonic hatszázmilliárd jenes hitelkeretet kap legnagyobb hitelezőitől, hogy biztosíthassák a pénzügyi gondokkal küzdő vállalat finanszírozását, olvasható a Nihon Keidzai Simbun nevű japán üzleti lap keddi számában. A keret a Sumitomo csoport két bankjának összesen 350 milliárd jenes, illetve a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ 200 milliárdos és a Resona 50 milliárdos kötelezettségvállalása mellett állt össze.

A Panasonic szóvivője szerint a cég azért döntött a bankkölcsönök mellett, mert az eurózónában uralkodó bizonytalanság és a világgazdasági kereslet gyengülése miatt nehezebb és költségesebb lenne a kötvények és értékpapírok kibocsátása. Nemrég a Panasonic egyik riválisa, a Sharp is hasonló módon jutott 360 milliárd jenes hitelkerethez. A közelmúltban egyre több, romló hitelbesorolású japán cég folyamodott hasonló módszerhez, hogy biztosíthassa a finanszírozását, mivel így jobb feltételek mellett jutnak pénzhez, mint kötvény- vagy értékpapír-kibocsátással.

A Panasonic készpénzállománya júniusban 554,7 milliárd jen volt, miután az előző, március 31-ig tartó üzleti évet 772 milliárd jenes rekordveszteséggel zárták. 2010 szeptemberében még közel 2 ezer milliárd jen volt a cég kasszájában. A költségcsökkentő programjuknak köszönhetően az idei első negyedévben még nyereséget jelentettek, de a világgazdasági környezet, valamint a japán termékek iránti kínai kereslet csökkenése miatt továbbra sem jók kilátásai. A kínai piac érdeklődésének fellendülésére a japán cég a két ország közti feszültség miatt nem számíthat.

Rovatok