Index Vakbarát Hírportál

Bírálják a Google adatvédelmi módszereit

2012. október 16., kedd 14:10

Nem felelnek meg az Európai Unió előírásainak a Google új adatvédelmi szabályai, ezért az unió azok módosítására szólította fel az amerikai vállalatot. A 27 tagállam adatvédelmi hatóságai közös közleményben fordultak a Google-höz, hogy világosabban és pontosabban tájékoztassa őket a begyűjtött adatokról, valamint nyolc ajánlást is megfogalmaztak a vállalat számára. A tagállamok szerint a Google-nak hatékony és nyilvános intézkedéseket kell hoznia, hogy szabályozása mielőbb összhangba kerüljön az uniós törvényekkel.

A nyolc ajánlás egyebek mellett azt kéri a Google-től, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a felhasználók tudják, mikor és mit oszt meg róluk a rendszer, és az sem lenne baj, ha ezt egy külön gomb megnyomásával kellene engedélyezni. Az EU szerint fontos lenne egy olyan lehetőség, aminek használatával a felhasználó teljesen letilthatja az adatközlést, de legalábbis megszabhatja, hogy a cég mely alkalmazásai jegyezhetik fel a tevékenységét. Ehhez kapcsolódik az az ajánlás, ami szerint felhasználási cél alapján kellene különválasztani a megszerzett adatokat, és így biztonsági fejlesztések céljára fel lehetne ajánlani adatokat anélkül, hogy a cég hirdetési alapanyagnak használná fel azokat.

A Google az adatvédelmi irányelveinek leegyszerűsítésére hivatkozva az eddig használt, mintegy hatvan felhasználási szabályt egyetlen előírássá tömörítette, és a különböző termékeiből, például a Gmail levelezőrendszerből vagy a Google Plus közösségi portálból származó adatokat is egy helyre gyűjtötte össze. A Google bevételei nagy részét a korábban külön-külön kezelt adatok alapján leadott célzott hirdetéseken keresztül szerzi, az adatbázisok egyesítése jóval teljesebb képet ad egy felhasználó szokásairól és érdeklődési köréről. A korábban használt rendszerben a Google két alkalmazásában kiadott információk nem keveredtek, vagyis nem attól függően módosult a cég keresőjének találati listája, hogy milyen videókat néztünk meg a közelmúltban a Youtube-on. Az új, EU által kifogásolt adatvédelmi irányelvek azonban lehetővé teszik ezt.

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) már májusban felhívta a többi tagország figyelmét, hogy a vállalat új szabályai nem felelnek meg az európai direktíváknak. A CNIL a szabályok vizsgálata után ismét arra jutott, hogy a Google nem kötelezte el magát az Információs és Liberalizációs Direktíva mellett, ráadásul a vállalat pontatlanul válaszolt a hatóság kérdéseire is.

A Google budapesti irodája az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában visszautasította a tagállamok adatvédelmi hatóságainak állítását. A nyilatkozat idézte Peter Fleischert, a cég adatvédelmi szakértőjét, aki meggyőződését fejezte ki, hogy a Google adatvédelmi elvei és szabályzata megfelel az európai jogszabályoknak. A szakértő hangsúlyozta: az internetes óriáscég új adatvédelmi szabályzatának lényege, hogy a felhasználók számára jobb szolgáltatásokat, adataik számára pedig továbbra is a legnagyobb biztonságot tudjon nyújtani.

Rovatok