Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft minden Skype-beszélgetést lehallgathat?

2012. október 17., szerda 23:24

A világ legnépszerűbb online telefonszolgáltatója, a közel 700 millió regisztrált felhasználóval működő Skype kódjában és működésében aggasztó jeleket fedeztek fel hekkerek és külső programozó szakértők. Több fórumon is jelezték, hogy az erős titkosításáról híres, és a fájlcserélőkhöz hasonló peer to peer alapokon működő adattovábbítás miatt gyakorlatilag lehallgathatatlan rendszer gyanúsan úgy változik az utóbbi hónapokban, hogy az elősegítse a beszélgetések lehallgatását. Úgy tűnik, a Skype-beszélgetések adatfolyama a változtatások után a Microsoft által üzemeltetett, úgynevezett supernode szervereken áramlik keresztül.

Az utóbbi napokban további nyugtalanító fejlemények történtek: nyilvánosságra került a Microsoft szabadalmi kérvénye, ami digitális kommunikáció adatfolyamának észrevétlen eltérítéséről és olvasásáról szól, tegnap pedig a Skype felhasználói szerződését módosította úgy a cég, hogy bírósági vagy kormányszervek kérésére a felhasználók személyes adatait és a kommunikációjuk részleteit kiadhatja harmadik félnek.

Mindez arra még nem bizonyíték, hogy valóban lehallgatnák a Skype-beszélgetéseket, de erősen utal arra, hogy ennek a technikai és jogi feltételeit teremti meg éppen a Microsoft. A cég nem kommentálta ezeket a feltételezéseket, még akkor sem, amikor olyan helyekről érkezett a megkeresés, mint a világ egyik vezető gazdagási lapja, a Forbes, ami ijesztőnek és visszataszítónak titulálta a Microsoft viselkesését..

A Skype mindig is híres volt arról, hogy a működési elvéből fakadóan a beszélgetések gyakorlatilag lehallgathatatlanok rajta. Több ország egyenesen betiltással fenyegette meg a szolgáltatót, ha nem épít be számukra hátsó ajtót a rendszerbe, de a Skype ezt rendszeresen megtagadta. 2011 tavaszán aztán a Microsoft 8,5 milliárd dollárért felvásárolta a Skype-ot - az összeg minden elemzőt meglepett, hiszen egy alapvetően ingyenes szolgáltatásról van szó, aminek a fizetős része pár százmilliós forgalmat generál, de alapvetően veszteségesen működik, ráadásul több mint 600 millió dolláros adósság is van a nyakában. A lehallgatással kapcsolatos híresztelések, illetve az annak technikai megvalósítására utaló jelek azóta bukkannak fel egyre erősebben a netes pletykákban és a sajtóban.

Rovatok