Index Vakbarát Hírportál

Kína a mobilos térképeket is cenzúrázná

2012. október 17., szerda 16:03

A kínai vámhatóságok megszigorítják azoknak a mobil eszközöknek az ellenőrzését, amik internetes térképekkel vannak ellátva. A hivatalos indoklás szerint az illegális térképek használatát próbálják megakadályozni. A döntéshozók szerint a határvonalakat tekintve pontatlan, illetve földrajzi elnevezéseiben téves, politikailag inkorrekt, tehát a vonatkozó kínai szabályoktól eltérő térképek illegálisnak minősülnek.

A döntést az állami térképészeti szakhatóság hozta nyilvánosságra. Az igazságügyi tárcához tartozó jogi napilap, a Fazhi Ribao (Facse Zsipao) szerint az elkobzott készülékeket is ők fogják megvizsgálni. A jelentés szerint ki kell szűrni például azokat a térképeket, amik az ország határait helytelenül ábrázolják, fontos szigetek hiányoznak róluk, esetleg titkos információkat tüntetnek fel.

A hatóság megjegyzése szerint a mobiltelefonokon és táblagépeken sok olyan internet alapú térkép található, amik nincsenek összhangban a hazai szabályozással, ezért illegálisnak minősül a használatuk. Az intézkedés szerint a távközlési hatóságoknak is javítaniuk kell a mobil számítástechnikai eszközök ellenőrzésén. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha az érintettek nem megfelelő térképekkel látják el a készülékeiket, az a hálózati szolgáltatási engedélyük visszavonásához is vezethet.

Egyesek úgy vélik, az intézkedés nem csak a kínai mérce szerint politikailag helytálló – tehát például a területi vitákban a kínai álláspontot tükröző térképek egységes rendszerének létrehozását szolgálja –, de lehetőséget ad olyan külföldi, különösen amerikai szolgáltatók kiszorítására is, amelyeket a kínai piacon nemkívánatosnak tartanak.

Rovatok