Index Vakbarát Hírportál

Blokkolhatják a jogsértő weboldalakat

2012. október 18., csütörtök 10:16

Már a nyomozások idején is blokkolhatnak olyan internetes oldalakat a hatóságok, amelyek súlyos bűncselekményt valósítanak meg – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lap beszámolója szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a héten bocsátotta társadalmi vitára az új büntető törvénykönyv hatályba lépéséhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések módosításáról szóló javaslatát. A cikk felidézte, hogy az Országgyűlés 2012. június 25-én fogadta el az új Btk.-t, ami 2013. július 1-jén lép hatályba. Emiatt azonban számos kapcsolódó törvényt módosítani kell.

A lap a tervezet legfigyelemreméltóbb részének nevezte az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételéről szóló intézkedést, amely alapján már a nyomozás idején elérhetetlenné lehetne tenni a súlyos bűncselekményeket megvalósító internetes oldalakat. A kényszerintézkedésről a bíróság dönt, és annak végrehajtására első körben a tárhelyszolgáltatókat kötelezik. Az adatokat csupán végső esetben blokkolhatják, például akkor, ha a szolgáltató nem távolítja el a kifogásolt adatokat, vagy külföldön található a szerver.

Rovatok