Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatkérésre kötelezték az Apple-t

2012. október 18., csütörtök 18:06

Elvesztette az Apple a táblagépekek ügyében a Samsung ellen Nagy-Britanniában indított szabadalmi pert csütörtökön. Az illetékes brit fellebbviteli bíróság helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság korábbi ítéletét, amely szerint a Samsung nem sértette meg az Apple érintőképernyős technológiai funkciókkal kapcsolatos szabadalmait. A döntéssel Európában lezárult az ügy a két cég között, a bírósági döntés az egész kontinensre érvényes. A Samsung üdvözölte, az Apple nem kommentálta a döntést.

A Nextweb információi szerint a bíróság ezenfelül nyilvános bocsánatkérésre kötelezte a kaliforniai gyártót. Az Apple-nek több napilapban és weboldalon is bocsánatot kell kérnie a Samsungtól, amiért a termékei másolásával vádolta meg a vállalatot. Az ítélet szerint a bocsánatkéréshez legalább 14-es betűméretű Arial betűtípust kell használni.

A Samsung és az Apple váltakozva nyeri meg és veszíti el a világszerte egymás ellen indított szabadalmi pereket, amióta a kaliforniai cég termékei „szolgai lemásolásával″ vádolta meg a dél-koreai vállalatot. A táblagépek piacán az Apple az egyeduralkodó: a második negyedévben piaci részesedése 70 százalék (25 millió készülékből 17 millió) volt, míg első számú riválisa mindössze 2,4 millió táblagépet adott el. Az okostelefonok esetében fordított a helyzet: a Samsung 50,1 millió telefont értékesített, az Apple 26 millió készülékkel a második helyen áll.

Rovatok