Index Vakbarát Hírportál

Pekingben lesz Ázsia legnagyobb Apple-boltja

2012. október 18., csütörtök 12:03

A kínai fővárosban dolgozó újságírókat egy órára már beengedték Kína hatodik hivatalos Apple nagyáruházába, ami a kontinens legnagyobb Apple Store-ja lesz. Az október 20-ra tervezett hivatalos megnyitó egybeesik az iPhone 5-ös kínai bevezetésével. A négyszintes üzletnek a legismertebb bevásárló utcában a Vangfucsingon (Wangfujing) választottak helyet, és háromszáz alkalmazott fog benne dolgozni.

Az Apple-nek világszerte 390 nagyáruháza van, a legújabb Pekingben a harmadik, Kínában pedig a hatodik. A vállalat első embere, Tim Cook, aki nemrégiben járt a kínai fővárosban. Cook többször is beszélt arról, hogy az Apple hatalmas tartalékokat lát az ázsiai, különösen a kínai piacban.

A médiacsoport kalauza John Browett értékesítésért felelős alelnök volt, aki szerint az Apple arra készül, hogy minden városban minden kínai fogyasztót kielégítsen, de mindez időbe telik. Browett azt is elmondta, hogy hamarosan a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városa is kap egy áruházat.

Az év, ami fél évig tartott

A világ legnépesebb országában félmilliárd fölött van az internetezők száma, a felhasználók már túlnyomórészt okostelefonokon kapcsolódnak a világhálóra. Hivatalos adatok szerint június végén 388 millió kínai használta rendszeresen böngészésre a mobiltelefonját.

Tavaly az Apple éves szinten megduplázta eladásait Kínában. Az eladások értéke elérte a 13 milliárd dollárt, miközben a többi piacon 10 százalékos bővülést ért el. Az Egyesült Államok utáni második legnagyobb piacán az Apple a második negyedévben 28 százalékos visszaesést könyvelhetett el az első negyedévhez képest, de még így is képes volt arra, hogy már a félév végén megközelíthesse a  tavalyi egész éves forgalmát.

Rovatok