Index Vakbarát Hírportál

Kiberháborúhoz toboroz a brit hadsereg

2012. október 19., péntek 15:46

Új kémeket toboroz a brit hadsereg. A csütörtökön megjelent hivatalos közlemény szerint a hadsereg elsősorban az Xbox-generáció fiataljait keresi, akiknek nincs egyetemi végzettsége, de otthonosan mozognak a közösségi média és a videojátékok világában, és szembeszegülhetnek a kibertámadás jelentette fenyegetéssel.

A gyakornoki képzésről William Hauge, a brit külügyminiszter nyilatkozott; beszédét a dél-angliai Bletchley Parkban tartotta, ugyanott, ahol a második világháborúban az angolok föltörték a németek kódoló berendezését, az Enigmát. A brit Kormányzati Kommunikációs Központ (GCHQ) száz tehetséges fiatalt keres, akik nem a hagyományos egyetemi képzést kapták. A jelöltek kétéves tanfolyamon sajátíthatnák el a kommunikációs, biztonságtechnikai és mérnöki ismereteket, majd munkát vállalhatnának a GCHQ-nál és más hírszerző ügynökségnél is.

Hague szerint a kiberbűnözés és az azzal járó fenyegetés egyre növekvő kockázatot jelent, így fokozni szeretnék az erőfeszítéseiket. Emiatt fiatal tehetségekkel biztosítanák az Egyesült Királyság kódfejtő állományát: Hague szerint elképzelhető, hogy a jövő kiberszakértői közülük kerülhetnek ki. A miniszter úgy véli, ez azért is fontos, mert a fiatal, innovatív generáció megvédheti az országot a fenyegetéstől, amelyek közül néhány van olyan súlyos, mint a németeké a második világháborúban.

Rovatok