Index Vakbarát Hírportál

Hülyének érzi magát az ember a Windows 8-tól

2012. október 22., hétfő 19:28

Már egy hét sincs a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 8 megjelenéséig. A tét a Microsoft és a felhasználók számára is óriási, a Windows 95 óta nem alakult át ennyire gyökeresen a megszokott kezelőfelület. Az amerikai sajtóban már megjelentek az első kritikák olyan teszterektől, akik maguk próbálták ki a végleges verziót, a vélemények széles skálán mozognak. Akad, aki forradalmat vizionál, és azért dicséri a fejlesztőket, mert el mertek szakadni évtizedes beidegződésektől, mások szerint az új rendszer zavaros, és a kezelése nagyon kényelmetlen. A New York Times most az utcáról beeső átlagfelhasználókat ültetett az új rendszer elé, és levideózták az első reakcióikat. Az eredmény nem túl hízelgő, az öt tesztalanyból csak egy nyilatkozott pozitívan a végén.

Az új, csempés kezelőfelület, és az érintőképernyő használata alaposan összezavarta azokat is, akik telefonon vagy táblagépen minden további nélkül használnak érintőképernyőt. Egy laptopnál azonban ugyanez zavarónak és feleslegesnek bizonyult, az egér és a billentyűzet elengedése, és a képernyőhőz való hozzányúlás természetellenesnek tűnt. Sokat számára sok éves beidegződés, hogy a képernyőhöz tilos hozzáérni az ott maradó, zavaró ujjlenyomatok miatt - az új rendszer pedig direkt ezt kéri a felhasználótól. "Hülyének érzem magam tőle", "Sokkal egyszerűbbnek kéne lennie, nem szabadna, hogy gondolkodnom kelljen a funkciók működésén", "Nagyon összezavarja az embert"- ezek voltak a legjellemzőbb első reakciók.

Mindez nagyon rossz hír a Microsoft számára, nem egyszerűen azért, mert az első benyomás elrettentheti az embereket a Windows 8-ra váltástól, de szakértők szerint még ennél is nagyobbat bukhat a cég. Az elmúlt néhány évben az Apple termékei iszonyúan népszerűek lettek, és rengeteg az olyan felhasználó, aki az iPhone vagy az iPad tapasztalataira építve szívesen kipróbálná a Mac gépeket is. A megszokás azonban nagy úr, és a windowsos környezetről a Mac szokatlan világára átállás erős visszatartó erő. Most azonban, hogy a két Windows-verzió közötti ugrás is hasonló átszokást igényel, az első rossz tapasztalat ezeket az embereket a konkurencia kipróbálásához hajthatja.

Rovatok