Index Vakbarát Hírportál

Itt a hd felbontás utóda

2012. október 22., hétfő 20:17

A Consumer Electronics Association szórakoztatóelektronikai szövetség elfogadta és gyorsan át is nevezte az új, nagy felbontású tévészabványt. Az eddig 4K néven ismert felbontás hivatalos neve mostantól UHD, vagy Ultra HD, és olyan kijelzők kaphatják meg ezt a pecsétet, amelyek legalább 3840*2160 képpontos felbontás megjelenítésére képesek, valamint rendelkeznek ilyen minőségű kép fogadására alkalmas digitális bemenettel, és természetesen a kép megjelenítését mindenféle trükközés, nagyítás, felskálázás nélkül érik el.

A szövetség szerint az új szabvány segít majd a vásárlóknak egyértelműen beazonosítani, mit tud egy tévé, elkerülve azt a káoszt, amit a hagyományos hd felbontásoknál át kellett élnie a felhasználóknak, a 720-as és 1080-as felbontással, a p és i megkülönböztető jelzésekkel, a "full HD", és "HD ready" matricákkal. Elképzelhető, hogy ezzel már elkéstek, ugyan az UHD még nem túl elterjedt, mégis sok különféle felbontásra sütötték már rá, hogy ez az új generációs hd. A Youtube ilyen néven 2048*1536 pixel felbontású videókat játszik le például, míg a legelterjedtebb szupernagyfelbontású digitális kamerák a Canontól 4096*2160-ban rögzítenek.

Az UHD felbontás szakértők szerint a 2013-as CES kiállítás sztárja lehet, majd az ott felszedett médiafigyelem hátszelével jövő karácsonyra érhet be a szórakoztató elektronika slágertermékévé. Jelenleg csak néhány ilyen felbontású tévét lehet kapni kereskedelmi forgalomban, ezek 90 hüvelyk (228 centi) körüli képátlóval, és 25 ezer dollárnál induló árcédulával (5,3 millió forint) sokkolnak. A fő probléma velük egyelőre mégis az, hogy gyakorlatilag nincs UHD felbontású tartalom, egyetlen kísérleti filmen, illetve a számítógép monitoraként való használaton kívül.

Rovatok