Index Vakbarát Hírportál

Oroszország betilthatja az Apple logóját

2012. október 23., kedd 11:29

Az orosz ortodox egyház konzervatív szárnya az Apple logójának betiltását követeli az országban. A világ egyik legismertebb emblémája, ami egy almát ábrázol egy harapásnyommal, szerintük nyílt utalás Ádám és Éva kiűzetésére a paradicsomból, miután a tiltás ellenére ettek a tudás fájának gyümölcséből. Az ortodoxok szerint az Apple ezzel az eredendő bűnt, és az istennel való szembefordulást reklámozza, és ezzel istenkáromlást követ el. Az orosz törvényhozás nemrég fogadta el a blaszfémia elleni törvény, ennek értelmében valóban megtilthatják a cégnek az almás logó használatát. A tiltást követelő ortodoxoknak már meg is van a megoldásuk a helyzetre: egy feszületre cserélnék az emblémát.

Az Apple neve és logója egyébként nem a bibliai gyümölcsre utal, hanem egy másik híres almára: arra, amelyik a legenda szerint Newton fejére pottyant, és a híres fizikust a gravitáció törvényének felismerésére inspirálta. Más eredetmítoszok szerint egyszerűen az alma volt a cégalapító Steve Jobs kedvenc gyümölcse, aki mindenképpen barátságos, és természetességre utaló nevet akart a cégnek.

Az utóbbi években az ortodox egyház befolyása egyre nagyobb Oroszországban, nagy részük van a hírhedt punkegyüttes, a Pussy Riot körüli botrányokban és letartóztatásokban is (a banda az egyház egyik templomában forgatott engedély nélkül videoklipet, ebből indult ki a börtönbüntetéssel végződő történet).

Az Apple-nek ezzel egy időben egy másik, meglepő ellenfele is felbukkant, a radikális környezetvédő Greenpeace szervezet, ami azzal ostorozza a céget, hogy a környezetet súlyosan károsító anyagokat használ a notebookjai gyártásakor, és titokban azért lobbizik, hogy ezt a számítógépek környezetbarát mivoltát mérő EPEAT teszt megváltoztatásával leplezze.

Rovatok