Index Vakbarát Hírportál

Kézfertőtlenítés-ellenőrző nyert Bécsben

2012. október 24., szerda 17:49

A BME-ről indult Hand-in-Scan csapat nyerte a LISA MedTech díjat a hatodik alkalommal megrendezett Best of Biotech versenyen Bécsben, innovatív orvostechnikai eszközök kategóriában. A Hand-in-Scan egy olyan eszköz, amellyel orvosi környezetben, objektíven ellenőrizhető a kézhigiénia.

A BOB (Best of Biotech) egy élettani és biotechnológiai vállalkozásokra fókuszáló nemzetközi verseny, amelyet az osztrák Life Science Austria (LISA) szervez az Austria Wirtschafts Service (aws) közreműködésével az Osztrák Gazdasági, Családügyi és Ifjúsági Minisztérium támogatásával 2012-ben a hatodik alkalommal szerveztek meg.

A zsűri idén a Vira Therapeutics, az Medizinische Universität Innsbruck spin-off cégét jutalmazta az első hellyel, és ők kapták meg a 15 ezer eurós fődíjat, nehezen gyógyítható ráksejteket célzó virológiai megoldásukkal. Második helyen a SIMCharacters végzett, élethű sebészeti újszülött-szimulátorukkal. Az EveliQure cég kapta a harmadik helyért járó 5 ezer eurós díjat, új, hasmenés elleni bakteriológiai oltóanyag kifejlesztéséért.

Arany Szív-díj a magyaroknak

38 európai induló közül a Hand-in-Scan egyedüli magyarként került a 10 döntős csapat közé. A döntőben egy nemzetközi zsűri előtt kellett bemutatnia a csapatoknak az üzleti modelljüket, és megválaszolni a szakemberek kérdéseit.

A LISAvienna MedTech kitüntetést, a vele járó Arany Szív-díjat és a 10 ezer eurót a budapesti Hand-in-Scan csapat kapta a legjobb orvostechnikai megoldásért. A kézfertőtlenítés tanítására és ellenőrzésére szakosodott projekt több mint két évvel ezelőtt kezdődött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, és mára már nemzetközi sikertörténetté nőtte ki magát a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda pilotjaként.

A találmány lényege, hogy objektív kiértékelés ad a sebészeti bemosakodás és az egészségügyi kézfertőtlenítés minőségéről. A kompakt berendezés segítségével lehetőség nyílik a sebészeti bemosakodás ellenőrzésére és helyes oktatására. A kézfertőtlenítőhöz kevert speciális marker anyag UV megvilágítás és digitális képfeldolgozás révén pontosan meg tudja mutatni, hogy mely területek maradtak ki a kézfertőtlenítés során.

A Hand-in-Scan készülék prototípusát már három ország egészségügyi intézményében tesztelték, és folyamatosan dolgoznak a további fejlesztéseken. Haidegger Tamás a projekt egyik tagja szerint az elért eredmények is mutatják, hogy a világon egyre komolyabban veszik az egészségügyben a kézhigiéniát, mert a helytelen és nem elégséges kézmosási gyakorlat évente több százezer ember életébe kerül.

Rovatok