Index Vakbarát Hírportál

Az egész internet bevett egy álidézetet

2012. október 25., csütörtök 15:04

Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.

Petőfi Sándor

Egy Youtube-ra felötlött videó hatalmas hullámokat kavart az internet egyik szkeptikus közösségének tartott Redditen. Mint a videóból kiderül, egy júzer egy hamis idézettel könnyedén átverte a Reddit-felhasználókat is. Neil deGrasse Tyson asztrofizikus, tudományos kommunikátor közkedvelt figura a redditorok körében, gyakran támasztják alá tőle származó idézetekkel mondanivalóikat. Az ismeretlen átverő Tyson szájába adta a hamis idézetet.

A feltöltő azt gondolta, hogy a szkeptikusok kétszer is megnézik, milyen idézetet osztanak meg. Ennek tesztelésére töltötte fel a fenti idézetet. Ironikus, hogy a szöveg arról szólt, hogy inkább elfogadunk egy tényt, ha a olyan ember mondja, akiben megbízunk, vagy illeszkedik a világnézetünkbe, függetlenül attól, hogy igaz-e, vagy sem.

Sokat ront a kísérlet hitelességén, hogy a képet a Redditen az ateista szekcióba töltötték fel: igaz, ez az egyik legnagyobb ilyen netes közösség, viszont a színvonala erősen megkérdőjelezhető, sokszor elég infantilis szinten folyik a társalgás.

Az viszont már egyértelmű eredmény, hogy a hamis idézet terjedni kezdett, feltöltötték rengeteg egyéb oldalra, többek között egy neves amerikai egyetem professzora is hivatkozott rá. Sőt, megosztotta az ismeretterjesztéssel foglalkozó I Fucking Love Science Facebook-oldal is, onnan pedig még gyorsabban terjedt tovább: a videó elkészítéséig 11 ezren lájkolták és 4 ezren osztották meg.

Rovatok