Index Vakbarát Hírportál

Még pontosabbak lehetnek a mesterlövészek

2012. október 25., csütörtök 10:40

Az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ügynöksége, a DARPA hatmillió dolláros szerződést kötött a Cubic Corporation nevű céggel egy új, One Shot XG nevű intelligens célkereső rendszer legyártására. A cég 15 hónapra vállalta egy működő prototípus, és tíz, éles tesztekben bevethető készülék legyártását.

Az One Shot XG lézeres szenzorokkal és bonyolult műszerekkel segíti a célzást, a lövedék röppályájának kiszámításakor figyelembe véve olyan tényezőket is, mint a szél iránya és erőssége vagy a célpont mozgása. A rendszer így drasztikusan megemeli az első lövés pontosságát a mesterlövészpuskával – az első lövés pedig kiemelt fontosságú, hiszen ilyenkor a lövészt segíti a meglepetés ereje, és az áldozat nem számít a támadásra.

A mesterlövészek általában kettesével járnak, az egyik katona a sniper, aki a fegyvert elsüti, a másik a spotter, aki a célt távcsővel megkeresi, megbecsüli annak távolságát, a szél erősségét és egyéb környezeti adatokat, majd ezekkel segít a célzásban. Általában a spotter a magasabb rendfokozatú a duó két tagja közül. Az intelligens célkereső rendszer kiváltja a spotter funkcióját, így a tervek szerint továbbra is párban járó mesterlövész egységeknél két puska lehet, ami önmagában a duplájára növeli a tűzerőt és a hatékonyságot.

A felmérések szerint a mesterlövészek elhibázott lövéseiért a leggyakoribb felelős a szél hatásának rossz megbecslése. Az One Shot XG az ígéretek szerint másodpercek alatt ad pontos adatokat a szélről, illetve a lövész és a célpont közti magasságkülönbségről, rögtön a távcső képére vetítve az adatokat és a javasolt célzási korrekciót.

Rovatok