Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a két új Windows

2012. október 25., csütörtök 22:26

A Microsoft bátor tettre szánta el magát, amire kevés hasonló méretű cég vállalkozna. Az egyik legfontosabb termékét, az évente több tízmilliárd dollárt termelő Windowst félredobta, és összerakott helyette két teljesen új operációs rendszert. New Yorkban magyar idő szerint csütörtök este mutatták be ezeket: egyikük a Windows 8, amely a korábbi rendszerek funkcióit is tartalmazza, a másik az otthoni júzereknek szánt Windows RT. Nagyon fontos megkülönböztetni egymástól ezt a két rendszert, mert majdnem akkora köztük az eltérés, mint az Apple iOS és a Mac OS X rendszerei közt. Mégis, a Windows 8 és az RT között elég szoros a kapcsolat, és éppen ez ad lehetőséget ad a Microsoftnak a piacvezető pozíció visszaszerzésére.

A Microsoftnak nem nagyon volt választási lehetősége: vagy újít, vagy végérvényesen a háttérbe szorul. Amíg csak pc-k voltak, a redmondi szoftvercég uralta az informatikai piac 95 százalékát. De ma már statisztikák is alátámasztják, hogy a személyi számítógépek korszaka lassan véget ér. Megjelentek a pc-t helyettesítő tabletek, okostelefonok, és a Microsoft későn reagált a változásra.

Ha nemcsak a számítógépeket vizsgáljuk, hanem az összes eszköz piacát (beleértve az okostelefonokat és a táblagépeket is), akkor a Forrester kutatócég szerint a Microsoftnak mostanra 30 százalék körülire apadt a részesedése. A Google az Androidnak hála körülbelül 40 százalékkal vezet, míg az Apple 20 százalékkal harmadik. Az Apple és a Google által generált, egyre gyilkosabb verseny miatt kellett sutba dobni a régi Windowst, és létrehozni valami újat.

A Microsoft azonban elkövetett egy súlyos kommunikációs hibát, legalábbis ez látszik a Windows 8-nak borús jövőt jósló cikkekből. A szoftvercég nem véste be elég jól az emberek fejébe, hogy nem egy, hanem két új operációs rendszer készül, amelyek csak félig-meddig csereszabatosak. Pedig ez komoly fegyvertény, ez lehet a Microsoft sikerének kulcsa.

Két új ablak nyílik

Olcsón frissíthető

A Microsoft többféle kedvezményes frissítési lehetőséget is kínál azoknak a felhasználóknak, akik a Windows valamelyik korábbi változatát használják. Akik 2012. június 2 után Windows 7-es számítógépet vásároltak, csupán 4 500 forintnak megfelelő euróért juthatnak hozzá a Windows 8 Pro változathoz. Az ajánlat 2013. január 31-ig érvényes, és a www.windows8.hu oldalon kell regisztrálni.

Akik viszont ennél korábban vettek eredeti Windows 7, Vista vagy XP rendszert, azok a Windows 8 Prót az említett időpontig kilencezer forintért tölthetik le, míg az elektronikai áruházláncokban a dvd-t is tartalmazó dobozos változatért 17 990 forintot kell kiperkálniuk.

A Windows 8 a világ 140 piacán, 37 különféle nyelven lesz elérhető, péntektől Magyarországon is. Az év végére várhatóan a hazánkba érkező pc- és táblagépszállítmány felén, nagyjából ötvenezer eszközön lesz előretelepítve a Windows 8.

A Windows 7 utódja az Intel és AMD processzorú (x86/x64) számítógépeken futó Windows 8 otthoni és Pro változata. Ez a rendszer alkalmas a notebook vagy a pc kiszolgálására, olyan, mint az Apple kínálatában a Mac OS X. (Megjegyzem, az Apple rendszerének legfrissebb verziójában már felbukkant néhány funkció, amivel eredetileg a telefonokon és tableteken találkoztunk, ilyen például az üzenetküldő, a Facetime videós chat, az emlékeztetők, valamint a Twitter és a Facebook beépülése.)

Mivel a Windows 8 rendes számítógépeken fut, azon sem kell meglepődni, hogy a rendszerrel felszerelt tabletek ára nem az iPadével versenyez, hanem inkább a Macbookéval. Ez a rendszer elsősorban a vállalatoknak készült, és mindenki másnak, akinek fontos a teljes hardverkompatibilitás, a profi rendszerfelügyelet és a rugalmas alakíthatóság. Buherálható, akárcsak a régi pc-s rendszerek.

A másik operációs rendszer a Windows RT, ami kizárólag ARM processzorú gépeken fut, és pontosan annyira tudja helyettesíteni a pc-t, mint az iOS vagy az Android. Mindhárom rendszer inkább a fogyasztókat célozza meg, korlátozottan kezeli a külső hardvereket, és csak abban az esetben tudnak helyettesíteni egy pc-s rendszert, ha azon a júzer csak kevés funkciót használt ki. Az RT-s gépeken a hagyományos asztalon nem futtathatjuk a régi windowsos programjainkat, és nem tudunk belépni egy vállalati tartományba.

Bár az tény, hogy a Microsoft későn lépett be a hordozható eszközök piacára, ez nem jelent automatikus kudarcot. Láthatja a riválisok botlásait, és tanulhat azokból. A Windows 8 és az RT például abban nyújt többet a Mac OS X és iOS párosnál, hogy az újfajta kezelőfelületen (aminek korábban Metro volt a neve) ugyanazok az alkalmazások futtathatók. Az Apple rendszerében egy iPadre megírt alkalmazást nem tudunk letölteni Mac OS X-re, ezzel szemben a Windows RT-re megírt appok simán futnak majd a Windows 8-as laptopokon, asztali gépeken és tableteken is. Ez pedig arra utal, hogy a Microsoft hajszálpontosan megértette a most kibontakozó, a következő 5-10 évet meghatározó iparági trendeket, és ennek az alapját fekteti le a Windows 8-ban.

Privát és üzleti különválik

Az egyik felkapott trend a BYOD (bring your own device) betűszóval leírt vállalati politika, ami arról szól, hogy a dolgozó a saját eszközeit használja a munkahelyén, mert azokat jobban kedveli az uniformizált céges pléhdobozoknál. Ez azonban rémálom a vállalati rendszergazdáknak, három okból: 1. A Windows alkalmazásai nincsenek elkülönítve egymástól, és a felhasználó által feltelepített szoftvertől instabillá válhat a gép. 2. Ismeretlen a telepített program forrása, és nem lehet tudni, hogy az valóban csak egy ártalmatlan szoftver, vagy egyben keylogger is, esetleg más kártékony kódot tartalmaz. 3. A júzer gondolkodás nélkül elfogadja a felhasználói szerződést, és nem lehet tudni, hogy ezzel milyen jogi kötelezettségek keletkeznek a gép tulajdonosánál.

Erre a Windows 8 és az RT is nagyon jó megoldást nyújt. Az RT esetében egyszerűbb a helyzet, mert az hardveresen elkülöníti a céges és a privát környezetet. Az RT-s tablet a felhasználó saját eszköze, amivel nem tud belépni a céges tartományba, így nem fenyegeti annak a biztonságát. Legfeljebb virtuális asztalként tudja betölteni a vállalati dolgait.

A Windows 8 pedig szoftveresen különíti el a két világot: az üzemeltető a rendszerfelügyeleti eszöközök segítségével totális kontroll alatt tarthatja a hagyományos asztalt, amelyen ugyanolyan alkalmazások futtathatók, mint a Windows 7-en. Ugyanakkor a felhasználónak megengedhetik, hogy személyes adatokat és appokat telepítsenek a gépre, de kizárólag az új interfészre.

A dolgozó a saját emailcímével és bankkártyájával regisztrálhatja magát a rendszerben, és a Microsoft által ellenőrzött Áruházból szerezheti be az appokat, amelyek a hagyományos asztaltól teljesen elszigetelten működnek. Ezzel a Windows 8 a jogi és biztonsági problémákat is megoldja. Ráadásul a rendszergazdákat sok nyűgtől megkíméli, hogy a bejelentkezett felhasználó a felhőben tudja szinkronizálni a személyes beállításait, hiszen a számítógép lecserélésekor a júzer nem fogja többet a háttérkép beállításával és más komolytalan problémával nyaggatni őket.

Fájlok helyett tartalmak

De hogy miért akarna a felhasználó pont Windows 8-at, amikor számtalan androidos és iOS-es táblagép közül választhat? Például azért, mert a rendszer szép, különösen azután, hogy személyre szabtuk a kezelőfelületét kedvenc színeinkkel és macskás háttérképeinkkel, és elrendeztük a Start menü izgő-mozgó csempéit.

Modern is, hiszen bejelentkeztünk mindenféle online szolgáltatásba, például a Facebookba, nagyon hatékony a keresője, és kapunk hozzá 7 gigabájt online tárhelyet a Skydrive-on (ami egyébként Macről és más platformokról is elérhető). Ez a Microsoft első olyan rendszere, amely fájlok helyett tartalmakat kezel; egy Skydrive-ból megnyitott, online szerkesztett Word-doksiba akár Facebookról is beszúrhatunk egy képet, nem csak a saját merevlemezünkről.

A két új rendszer mellett szól az is, hogy a hagyományos asztali nézetet több milliárd ember ismeri – tízszer többen, mint amennyi iPad fogyott eddig. A Vezérlőpult, Médialejátszó, a fájlkezelő és a Paint még a régi, a megszokott billentyűkombinációk is működnek, és igazán nem nagy ügy hozzászokni, hogy a Windows 7 bal alsó sarokban elrejtett Start menüje átváltozott egy látványos, könnyen módosítható felületté.

Hogy mindez mire lesz elég a piaci versenyben, a következő hónapokban kiderül. A rendszert pedig a magyar bemutatót követve pénteken alaposan leteszteljük, további részleteket akkor közlünk.

Rovatok