Index Vakbarát Hírportál

Óriási adatlopási botrány az USA-ban

2012. október 27., szombat 14:39

„Rossz nap ez Dél-Karolina számára” – nyilatkozta az állam kormányzója, Nikki Haley, arra reagálva, hogy egy külföldi hekker megtámadta a dél-karolinai adóhivatalt. A hekker a számítógépes rendszerből 3,6 millió társadalombiztosítási számot, illetve 387 ezer felhasználó hitelkártya-adatait lopta el. A tisztségviselők úgy vélik, a szóban forgó kártyák közül csak 16 ezer volt titkosítatlan, de az ügy a 4,6 millió lakosú Dél-Karolina polgárainak többségét érinti.

Az FBI és a titkosszolgálat is nyomoz

Haley már egy korábban tartott egy sajtótájékoztatón megerősítette a WLTX Columbia által felfedezett támadást. Haley szerint példátlan mértékű adatlopásra került sor, és arra kérte az adóhivatalt, Dél-Karolina államot és az állam lakosait, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az ügyben.

Az 1-866-578-5422-es számot mindenkinek fel kell hívnia, aki 1998 óta adóbevallást nyújtott be; a telefonálók itt adnak egy kódot, amit az Experian által fejlesztett ProtectMyID személyazonosság-védelmi rendszerében lehet érvényesíteni. Bár Haley szívesen látná „a falhoz kenve” az elkövetőt, a hatóságok szerint valószínűtlen, hogy a támadást az Egyesült Államokból indították volna, és nemzetközi nyomozást kezdeményeztek. A rendvédelmi szervezetek is csatlakoztak a nyomozáshoz; a támadót az FBI és az amerikai titkosszolgálat is nagy erőkkel keresi.

A kormányzó javít az adatbiztonságon

Az első támadást augusztus 27-én indították, de a hatóságok szerint a támadónak ekkor még nem sikerült adatokat lopnia. Szeptemberben két további behatolási kísérletet rögzítettek az adóhivatalban, amiről a dél-karolinai informatikai divízió október 10-én szerzett tudomást.

A szervezet igazgatója, James Etter elmondta, hogy egy egész napot szenteltek arra, hogy megállapítsák, mi történt, és hogy miként lehetne kezelni a helyzetet. Az állami és szövetségi bűnüldöző szervezetekkel megkezdték a konzultációt, és a kormányzót is tájékoztatták a történtekről. Egy biztonsági céget, a Mandiantet azzal bízták meg, hogy segítse a nyomozók munkáját, illetve fejlesszen nehezebben feltörhető biztonsági protokollokat.

A kifinomult rosszindulatú támadás hatására Haley kormányzó aláírta a rendeletet, ami felszólította az állami szervezeteket, hogy javítsanak az információbiztonsági körülményeken. Haley úgy véli, a korábbi szabályozások nem voltak összhangban egymással, ez pedig sebezhetővé tette Dél-Karolinát.

Rovatok