Index Vakbarát Hírportál

Leállhat a net és a mobil a hurrikán miatt

2012. október 29., hétfő 12:04

Hétfőre meghirdetett bemutatók és események maradnak el New Yorkban a Sandy hurrikán miatt, a lakosság pedig weboldalak tucatjain követi élőben a hurrikán mozgását. Tucatnyi mobilalkalmazás készült, hogy vészhelyzetben segítséget nyújtson az érintetteknek.

Sok eseményt el kellett halasztani New Yorkban a közelgő Sandy hurrikán miatt. A Google később mutatja be új androidos mobilját, az LG Nexus 4-et és Nexus 10 tabletet, és hasonló lépésre kényszerült a Facebook is: neki két eseménye is lett volna Manhattanben, az egyik egy fejlesztőknek tartott nyílt nap, a másik pedig a nagyközönségnek szánt Gifts szolgáltatásról szólt volna, amely lehetővé teszi, hogy másoknak vegyünk online ajándékokat.

Egymást informálják a közösségi oldalakon

Közben egymás után jelennek meg azok az oldalak, ahol követni lehet a hurrikánnal kapcsolatos eseményeket, a hurrikán mozgását, és egymást lehet tájékoztatni a hírekről. A Facebookon különböző oldalakon követik a felhasználók a híreket, tájékoztatják egymást a hurrikán mozgásáról, a hatósági lépésekről és teendőkről. Az egyik legnépesebb csoporthoz a cikk megírásának pillanatában tizenötezren csatlakoztak, de ez óráról órára nő.

Twitteren a legnépszerűbb hurrikánnal kapcsolatos topik az East Coast (keleti-part), ugyanis a Sandy itt fogja elérni az amerikai partokat. A Twitteren több hivatalos csatorna indult, a New York-iak például a polgármesteri hivatal csatornáján követhetik az eseményeket, vagy sms-ben is kaphatnak értesítést a fontosabb fejleményekről, ha feliratkoznak rá.

Számos oldalon lehet követni a hurrikán mozgását. A Google gyorsan reagált az eseményekre, térképen mutatja a hurrikán várható mozgását, jelenlegi helyzetét és az érintett területeket.

A fizetős amerikai újságok ingyenessé tették a hurrikánnal kapcsolatos tartalmakat, így tett a New York Times és a Wall Street Journal is. A New York Timeson kamerákon lehet követni az eseményeket, a Weather Channel élőben adja adását a YouTube-on. A Ustreamen a felhasználók több csatornán követketik az élő közvetítéseket. A FlightAware feltünteti az összes törölt repülőjáratot – hétfőn hatezer gép nem szállítja el az utasokat.

Mi lesz az internettel?

A Verizon mobilszolgáltató és a Time Warner Cable figyelmeztette ügyfeleit, hogy a hurrikán miatt kimaradások lehetnek a szolgáltatásban. A hurrikán akár komoly problémákat is okozhat, néhány hónappal ezelőtt egy virginai vihar miatt sok népszerű oldal leállt. Az akkori áramkimaradások érintették az Amazon szervereit is, így órákig nem volt elérhető az Instagram, a Pinterest, a Netflix, és a Dropbox.

Hasonló kimaradás most is történhet, hiszen a Sandy sokkal erősebb, mint amilyen a nyári vihar volt. Sok szerverpark van Virginiában, ami kívül esik ugyan a hurrikán útvonalán, de a vihar széle ide is elérhet. Ha kiesnek ezek az adatközpontok, akkor a fentieken kívül még számos más szolgáltatás is akadozhat. A cégek most nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy megerősítsék a védelmet a szerverparkok körül.

Mobilalkalmazások hurrikán idejére

Rengeteg mobilalkalmazás is van, amivel nyomon tudjuk követni a vihar mozgását. Az egyik ilyen az iOS-re készült Hurricane Tracker, amely a National Hurricane Center Data adatait használja fel. A felhasználó a friss hírek és adatok mellett a Twitteren közzétett információkat is követni tudja az alkalmazással. Andoridra is készült hasonló app, műholdas képekkel és friss időjárás-jelentéssel. A sok időjárással kapcsolatos alkalmazásból néhányan a rendkívüli helyzetekre is szakosodtak, az iMap Weather Radio például értesítést is küld, ha olyan időjárási esemény történik, ami érinti a felhasználót.

Olyan alkalmazások is vannak, amelyek megmondják, hogy mit kell tenni vészhelyezt esetén. A Your Plan segítségével például össze lehet állítani a követendő lépéseket, az összecsomagolandó holmit. Ha kitörne a baj, akkor ezeken végighaladva semmi sem marad ki.

Az amerikai Vöröskeresztnek is van mobilalkalmazása (iOS-re és Andoridra) a kötelező elemekkel, hogy mit tegyünk vészhelyzet esetén, és elérhetők benne a legfrissebb időjárási hírek is. Emellett olyan szolgáltatást is be tudunk állítani, amely egy gombnyomással értesíti a családot és a barátokat, hogy biztonságban vagyunk.

Rovatok