Index Vakbarát Hírportál

Szuper távirányítót fejlesztett a Microsoft

2012. október 29., hétfő 15:39

Az Xbox Smartglass a világ legokosabb távirányítója – legalábbis az alkalmazást kiadó Microsoft szerint. A különböző kütyük közt sima átmenetet biztosító szoftver a Windows 8 operációs rendszer és a Surface nevű táblagép bemutatója napján, október 26-án vált elérhetővé.

A Smartglass összeköti a felhaszáló birtokában lévő eszközöket, és megerősíti a Microsoft Xbox 360 játékgépét a szórakoztatóelektronikai központi szerepében. A példavideó szerint a Smartglass segítségével (illetve az Xboxra letölthető frissítéssel) ujjgyakorlattá válik, hogy a tableten lejátszott filmet a tévé képernyőjén nézzük tovább, a tabletet pedig afféle omnipotens távirányítóként, például képes jelenetválasztásra használjuk

A Smartglass most csak Windows 8 és Windows RT alapú rendszereken fut, de később az összes fontosabb platformra kiadják. A tény, hogy a Smartglass használata nem feltételezi a felhasználók Microsoft-márkahűségét, szokatlan előrelátásról tesz bizonyságot, hiszen az eddig eladott, több tízmilliónyi Xbox 360 tulajdonosi körében valószínűleg inkább az Androidot és iOS-t futtató mobileszközök jellemzők.

Érdekes ötlet a tévé képernyőjére áttett webes böngészés is. Az elmúlt időszakban a térbeli élmény mellett a tévék felokosítása volt a fő irány a Samsunghoz hasonló nagy tévégyártóknál, de megfelelő távirányító hiányában az internethasználat inkább érdekes volt, mintsem a gyakorlatban is működő koncepció. Egy Smartglasst futtató okostelefonnal vagy tablettel, illetve a központ szerepét itt is átvevő Xbox 360-as konzollal azonban ez is megváltozik, hiszen a szövegbevitel mellett a képernyőn látható tartalom görgetése-kezelése is egyszerűsödik.

Természetesen a Smartglasst a konzolon futtatott játékokban is ki tudnánk használni, az extra kijelzőn a játék világának térképe, az éppen játszott karakter hátizsákjának tartalma, vagy akár kisebb átvezető videók, minijátékok is megjelenhetnének. Ez a funkció leginkább a hasonló feladatra külön kontrollert kifejlesztő Nintendo vitorlájából foghatja ki a szelet – a japán cég pont erre az ötletre épített konzolja, a Wii U bő egy hónap múlva jelenik meg világszerte.

Rovatok