Index Vakbarát Hírportál

Négymillió Windows 8 már elkelt

2012. október 31., szerda 10:31

Nagyon jól startolt el a múlt pénteken bemutatott Windows 8 operációs rendszer – mondta Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója kedden a fejlesztőknek tartott Build 2012 konferencián –, mert négy nap alatt 4 millió fogyott belőle. Ráadásul úgy, hogy ebbe nem számolták bele a több gépre telepíthető vállalati licenceket, amivel akár több mint tízmillió gépen futhat az új oprendszer.

De a szoftvercég még nagyon messze van attól, hogy beteljesítse Ballmer szeptemberi jóslatát, amiben az állt, hogy egy év alatt körülbelül 400 millió új eszközön – okostelefonon, táblagépen és számítógépen – futnak majd a cég új rendszerei. Eltelt két hónap, és ennek még csak az egy százaléka van meg.

A négymillió eladott Windows 8 jó eredmény, de a Windows 7 a jósolt 400 milliónál sokkal kevesebbet ért el az első évben: csupán 175 milliót adtak el belőle. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy Ballmer az okostelefonokat is idesorolta. A Nokia idén eladhat 10 millió Lumia okostelefont, és igazából csak most, a Windows Phone 8 (WP8) megjelenése után várható forgalom felpörgése. Rajta kívül pedig a nagy erőkkel nyomuló Samsung és a HTC is foglalkozik a WP8-cal, tehát a mobilos rendszer sokat segíthet a cél elérése érdekében. Azt pedig még senki sem tudja, hogy mennyire lesznek vonzóak a Windows RT-t futtató, olcsóbb táblagépek.

Még azt érdemes megjegyezni, hogy bár az Apple csak 3 millió Mountain Lion licencet adott el négy nap alatt, ezzel a 66 millió főből álló felhasználói bázisának a 4,5 százalékát elérte. Ezzel szemben a Microsoft a 4 millió Windows 8-cal a felhasználóinak egy százalékát sem érte el, hiszen ma több mint egymilliárd ember dolgozik valamilyen Windowson.

Rovatok