Index Vakbarát Hírportál

Több millió letöltést vesztett a Mozilla

2012. október 31., szerda 15:00

A Mozilla a becslése szerint 6-9 millió letöltéstől esett el abban a másfél évben, amíg a Microsoft Windows böngészőválasztó szolgáltatása hibásan működött. A Microsoft ellen már most is folyamatban van egy jogi eljárás, amit az Európai Bizottság indított el, de a szoftvercég az újabb perrel nézhet szembe, ha az elesett bevételek miatt a Mozilla is megtámadja.

Harvey Anderson, a Mozilla üzleti ügykért felelős alelnöke azt írja a blogjában, hogy a Firefox napi letöltésében 63 százalékos csökkenés állt be, amíg a Microsoft nem javította ki a hibát. A letöltések számlálója egészen napi húszezerig csökkent, majd a javítás napját követően (ami egyébként 2010 februárjában történt) a mutató 150 százalékos növekedéssel napi ötvenezerre ugrott vissza.

A böngészőpiaci statisztikák azt mutatják, hogy a Mozilla Firefox piaci részesedése 3,6 százalékkal, körülbelül 20 százalékra csökkent az elmúlt 18 hónapban. Ez főleg a Google Chrome népszerűségének köszönhető, de a leglátványosabb zuhanás valóban abban a hónapban következett be, amikor a Windows 7-ben nem volt elérhető a böngészőválasztás.

Bár a nyílt forráskódú Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla nonprofit alapítványként van bejegyezve, működéséhez bevételre is szüksége van. A Mozilla állítólag évente 300 millió dollárt kap azért, hogy a Google legyen az alapértelmezett keresője. A Mozilla tehát igen sokat veszíthet azzal, hogy csökken a felhaszálóinak a száma, hiszen akkor kevésbé lesz értékes a beépített keresője.

Rovatok