Index Vakbarát Hírportál

Csődbe mehet a Sharp

2012. november 1., csütörtök 22:37

Duplájára emelte az év végi üzleti eredményében a veszteség várható értékét a japán elektronikai óriáscég, a Sharp. Az előrejelzés most 5,6 milliárd dolláros mínuszról szól, a pénzügyi elemzők szerint ez akár a századik születésnapját ünneplő cég halálát is jelentheti. A cég szeptember végén 11 ezer dolgozó leépítését jelentette be, illetve több külföldi tévégyárának bezárását. Ezzel együtt sem sikerült sokat javítani a jövőbeli kilátásokon, a tévégyártó üzletág döglődik, a mobilos sosem indult be, a zsebszámológépek piaca, ahol évtizedekig szinte egyeduralkodó, de legalábbis piacvezető volt, gyakorlatilag megszűnt létezni. A vállalat vezetése hónapok óta a tajvani Hoi Han céggel tárgyal az esetleges felvásárlásról.

A Sharp nincs egyedül a nehéz helyzettel a japán elektronikai óriáscégek között, pár napja a Panasonic jelentett tízmilliárd dolláros veszteséget és több tízezres leépítést, a Sony pedig éveken át súlyos veszteséggel működött, és úgy tűnik, mostanra sikerült stabilizálnia a helyzetét a Playstation játékkonzolok jó eladásainak hála.

A Sharp jelenleg a világ negyedik legnagyobb tévégyártójának számít a Samsung, az LG, és a Sony mögött, de az üzletág így is veszteséget termel. A cég legnagyobb értékének ma az LCD-kijelzők gyártása számít, amelyeket nem csak a saját készülékeiben használ, de például az Apple iPhone-jainak és iPadjeinek összeszereléséhez is beszállít érintőképernyőket. A napelemeket gyártó üzletág is a legnagyobbak közé tartozik a világon.

Japán pénzügyi elemzők különösen borúlátó nyilatkozatokat tesznek az üzleti előrejelzés mostani változtatása után, azt mondják, a cégnek 3-5 évnyi időre lenne szüksége, hogy összeszedje magát, és átszerveződjön annyira, hogy újra életképessé váljon. "Nem hiszem, hogy a Sharpnak lenne jövője. Ezt az évet még kihúzza, de a pénzügyi nehézségek jövőre még súlyosabbak lesznek. Nem látom, hogy jönnek egy bank, és megmentené a céget." - mondta a Guardiannak Makoto Kikuchi, Japán egyik legnagyobb befektetőcégének vezetője.

Rovatok