Index Vakbarát Hírportál

Svéd magánzárkában a Pirate Bay-alapító

2012. november 1., csütörtök 13:37

Svédország magánzárkába helyezte Gottfrid Svartholmot, a Pirate Bay torrentoldal egyik alapítóját. Az RT Newsnak nyilatkozó anya szerint fiát napi 23 órában tartják bezárva. Az ügyész szerint az intézkedésre azért van szükség, mert Gotthard bizonyítékokat semmisíthetne meg és hátráltathatná a nyomozást.

Svartholmot még szeptemberben tartóztatták le a lakásában a kambodzsai fővárosban, Phnompenben. A férfira Svédországban a szerzői jogok megsértése miatt egy év börtön vár, az oldal másik három alapítójával együtt 2009-ben ítélték el, amiért közrejátszottak a szerzői jogok megsértésben azzal, hogy felhasználók millióinak tették lehetővé zenék, filmek és számítógépes játékok illegális letöltését.

Az alapítókat egy-egy év börtönre és 3,6 millió dollár pénzbüntetésre ítélték, amelyet a különböző zenekiadóknak és filmforgalmazóknak kell kifizetniük mint kártérítést. A másik három vádlott börtönbüntetését egy fellebbviteli bíróság később enyhítette, a kártérítés összegét viszont megemelte. Svartholm Warg azonban nem jelent meg az erről határozó tárgyaláson, mert már akkor is Kambodzsában volt.

Rovatok