Index Vakbarát Hírportál

330 milliós büntetés 10 film megosztásáért

2012. november 2., péntek 17:55

Illinois állam bírósága a valaha volt legnagyobb pénzbírságról döntött a fájlcserélőperek történetében: tíz film bittorrentes megosztásáért 1,5 millió dollár (közel 330 millió forint) büntetést kell fizetnie a vádlottnak, Kywan Fishernek. A pert a pornófilmeket gyártó Flava Films cég indította, és a fájlokba rejtett titkos azonosító kódok segítségével sikerült bizonyítaniuk, hogy Fisher valóban megosztotta azokat a fájlcserélő hálózaton, és összesen 3449 példányban töltötték tőle le azokat mások. Az amerikai szerzői jogi törvény jogsértésenként 150 ezer dollárban állapítja meg az ilyenkor kiszabható büntetés maximumát, amit a bíróság a tíz megosztott film miatt szorzott fel tízzel.

Az eset különlegessége, hogy a vádlott a filmeket a Flava weboldaláról, jogszerűen, fizető vendégként töltötte le (és éppen ez okozta a vesztét, mivel az ő vevőkódjával ellátott fájl terjedt el a torrentoldalakon). Fisher nem is tagadta, hogy ő osztotta meg a filmeket a fájlcserélőn, ennek ellenére a lehető legsúlyosabb bírságot kapta. A perben egyébként 15 vádlott volt eredetileg, de meggyőző bizonyíték hiányában a másik 14 ellen elejtették a vádat.

Az eset komoly jogi győzelem a filmipar számára (főleg a felnőtt tartalmak gyártói pereskednek nagy lelkesedéssel, és hatékonyan Amerikában, mivel az emberek inkább belemennek a peren kívüli megegyezésbe és fizetnek, sem hogy bíróság elé kelljen állniuk pornóletöltés miatt), és a csillagászati összeg miatt jelentős elrettentő ereje is lehet a kalózok számára. Az ilyen ítélet azonban elég ritka, főleg mióta nyár elején a szövetségi bíróság kimondta, hogy egy számítógép ip-címe önmagában nem azonosítja egyértelműen annak tulajdonosát, így nem lehet elítélni valakit csak annak alapján hogy az ő ip-címéről történt illegális letöltés vagy megosztás.

Rovatok