Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan megszűnhet az MSN

2012. november 5., hétfő 18:28

A Microsoft azt tervezi, hogy megszünteti a Windows Live Messenger üzenetküldő szolgáltatását, illetve beleolvasztja azt a tavaly csillagászati összegért felvásárolt Skype-ba - tudta meg a The Verge belső microsoftos forrásokból. A Microsoft egyelőre nem kommentálta a híresen jól értesült online magazin hírét. Az 1999-ben, MSN Messenger néven indult, és a köznyelvben máig MSN néven ismert szolgáltatás 50 nyelven elérhető, és a legutóbbi hivatalos adatok szerint havi 330 milló aktív felhasználója van.

A Microsoftnál hónapokkal ezelőtt indult meg a fejlesztők átcsoportosítása a Messengerről a Skype-ra, és ezzel egyszerre a felhasználókat is igyekeztek a Skype felé terelgetni. A Windows 8 alá megjelent új Skype-ban már a Messenger gyakorlatilag összes funkciója benne volt, a háttérben a két rendszer elválaszthatatlanul összefonódott (a Skype-on küldött szöveges üzeneteknek a 80 százalékát valójában az MSN hálózata továbbítja).

A Verge értesülései szerint a két szolgáltatás összeolvasztását november közepén jelenti be a Microsoft, és a Messenger jövő év elején tűnik el véglegesen, illetve él tovább a Skype részeként. A Skype-ba val belépéshez már ma is használható egyébként a felhasználó Messenger-hozzáférése (ahogyan például a facebookos felhasználónév is), valószínűleg a jövőben ezzel a módszerrel őrzik meg az MSN-felhasználók a régi kontaktlistáikat és a beszélgetéseik archívumát a Skype-ban.

Elemzők szerint a lépés egyáltalán nem váratlan a Microsofttól, sőt, az a meglepő, hogy ilyen sokat vártak vele. A cég másfél éve vásárolta fel a Skype-ot 8,5 milliárd dollárért, és azóta párhuzamosan tart fenn két nagyon hasonló szolgáltatást. A Skype nagyobb (több mint 660 millió aktív felhasználó), sokrétűbb, és márkanévként is jobban cseng, mint a Live Messenger, ezért logikus hogy az összeolvadás után az ő nevét tartja meg az új rendszer.

Rovatok