Index Vakbarát Hírportál

Új frekvenciasávot biztosít az EU a 4G-nek

2012. november 5., hétfő 16:54

Az Európai Bizottság ma elfogadta azt a határozatot, amely újabb 120 MHz-es blokkal bővíti a negyedik generációs mobiltechnológiák (például az LTE) számára fenntartott, 2 GHz körüli frekvenciatartományt. Ezt a tartományt a mostani szabályozás szerint kizárólag a 3G (UMTS) kommunikációs hálózatok használhatják. A határozat minden tagállamban megerősíti az 1920–1980 MHz-es sávval párosított 2110–2170 MHz-es sáv harmonizált felszabadítását; ezzel igyekeznek megakadályozni a belső piac felaprózódását.

A növekvő igények miatt a frekvenciasávok gazdaságos és hatékony kihasználása az uniós digitális menetrend egyik kulcseleme. A 2 GHz-es földfelszíni frekvenciasávpár, vagyis az 1920–1980 MHz-es sávval párosított 2110–2170 MHz-es sáv eddig az UMTS működését szolgálta az 1999-ben elfogadott, úgynevezett UMTS-határozat alapján. Ez a határozat elindította a technológia összehangolt és fokozatos uniós bevezetését.

Az elektronikus hírközlés szabályozásának reformjában kiemelt helyen szerepel a rádióspektrum-politikai program végrehajtása. Ennek része a a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatások számára előirányzott, legalább 1200 MHz terjedelmű spektrum fenntartása, a spektrumhasználati kimutatások naprakész vezetése, valamint a rugalmas és megosztott spektrumhasználat.

A tagállamok két évet kapnak

A bizottsági határozat a frekvenciasávpár rugalmas használatára kötelez, hogy azt a korszerű, vezeték nélküli és egyéb fejlett technológiákon, például az LTE-n alapuló elektronikus hírközlési szolgáltatások céljából is igénybe lehessen venni az EU-ban. A bizottság szerint az ágazat olyan mértékben fejlődött, hogy ezek a technológiák képesek egyszerre több felhasználónak is 30 Mb/s sebességű internetkapcsolatot nyújtani, így a fogyasztók versenyképes áron tehetnek szert nagy sebességű, szélessávú hozzáférésre.

A határozat, amely a műszaki feltételek összehangolásával lehetővé teszi a különböző technológiák egymással párhuzamos működését, úgy rendelkezik, hogy a tagállamoknak legkésőbb 2014. június 30-ig e célra fel kell szabadítaniuk a kérdéses frekvenciasávot. Az Egyesült Államokhoz képest az EU-ban ezzel akár kétszer nagyobb, közel 1000 MHz terjedelmű frekvenciasávon osztozhatnak majd a nagy sebességű, vezeték nélküli széles sávú szolgáltatások.

A bizottság azt is fontolgatja, hogy a szintén UMTS-szolgáltatások számára fenntartott, ám jelenleg az EU-ban kihasználatlan 2 GHz-es párosítatlan földfelszíni frekvenciasávok (a 1900–1920 MHz-es és a 2010-2025 MHz-es sáv) használatát követő intézkedés keretében szabályozza. Ebből a megfontolásból már megbízta a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezletét, hogy tanulmányozza a szóba jöhető alkalmazásokat, és dolgozzon ki megfelelő műszaki feltételeket és megosztási szabályokat.

Rovatok