Index Vakbarát Hírportál

Az Apple szerint minden App Store az övé

2012. november 7., szerda 19:13

Újabb konkurensét perelte be az Apple, azt állítva, hogy a tőle lopott ötletekre építi az üzletét. A Samsung elleni, megnyert egymilliárd dolláros per után most az Amazon ellen már rosszabbul áll a cég szénája, viszont ha mégis nyernének, az veszélyes precedenst teremtene.

Az Apple még 2011 tavaszán perelte be az Amazont, de az ügy csak most jutott el a bírósági meghallgatásokig. A cég azt állítja, az Amazon jogtalanul használja a digitális alkalmazásboltjára az Appstore (vagyis alkalmazásbolt) nevet, mivel azt az Apple App Store elindulása óta az Apple boltjával azonosítják a vásárlók. Az Amazon névhasználata ezért tisztességtelen, megzavarja a felhasználókat, és jogosulatlan előnyhöz juttatja az Amazont a piaci versenyben.

A kaliforniai bíróság egyelőre szkeptikusnak tűnik az ügyben, a meghallgatás alatt a bíró többször is visszatért arra, hogy az Apple-nek bizonyítania kellene, hogy itt valóban össze lettek zavarva a vásárlók, mert ő egyelőre nem lát ilyesmire utaló jelet.

Mivel az amerikai jogrendszer erősen épít a precedensekre, ha az Apple javára döntene a bíróság, az ítéletet egy seregnyi hasonló perben hozhatnák fel precedensként, amikor egy eredetileg márkanévként használt kifejezés beépül a köznyelvbe, és egy egész termékkategória általános elnevezése lesz belőle.

Rovatok