Index Vakbarát Hírportál

Jövőre 1,2 milliárd okos eszközt adnak el

2012. november 7., szerda 17:13

Ahogy az emberek a számítási teljesítmény helyett egyre inkább a hordozhatóságot részesítik előnyben, úgy nő az okostelefonok és táblagépek népszerűsége. Hogy mit jelent mindez számokban kifejezve?

A Gartner elemzőcég jelentése szerint idén körülbelül 821 millió okos eszköz talál gazdára, ami azt jelenti, hogy az okostelefonok és tabletek teszik ki a lakossági fogyasztóknak eladott elektronikai készülkek 70 százalékát. De még ennél is érdekesebb a Gartner jövő évre vonatkozó jóslata, amely 50 százalékos növekedéssel és 1,2 milliárd eladott okos eszközzel számol.

A távolabbi jövővel kapcsolatos jóslatok kicsit homályosabbak: a Gartner elemzője szerint 2016-ban az Android az okostelefonok piacának 56 százalékát uralja majd, az Apple iOS-nek is stabil részesedése lesz, míg a BlackBerry azért küzd majd, hogy visszaszerezze domináns szerepét. A Windows Phone-t pedig meg sem említik. A Microsoft azonban komolyan előretörhet Windows 8-cal a tabletek piacán, ahol a 39 százalékos részesedést szerezhet 2016-ra.

Rovatok