Index Vakbarát Hírportál

Robothajót tesztelt a haditengerészet

2012. november 7., szerda 20:31

Az amerikai haditengerészet fölismerte, hogy a kalózok és terroristák által vezetett kisméretű hajók mekkora veszélyt jelentenek. A probléma elhárítására távvezérlésű robothajókat terveztek, amiket rakétákkal szereltek föl. A hajók tesztelését október 24-én kezdték el; az első bevetésen hat rakétát lőttek ki az USV PEM-mel (Unmanned Surface Vessel Precision Engagement Module). A több mint tíz méter hosszú hajókat .50-es kaliberű géppuskákkal és rakétákkal szerelték föl; ezek egy kisebb hajóval könnyen elbánnak, de még a nagyobb hadihajókban is komoly kárt tehetnek.

Mark Moses, a NAVSEA programmenedzsere szerint a technológia demonstrációja bebizonyította, hogy az új eszközök hatékonyak lehetnek a terroristák ellen, akik olcsó hajókkal közlekednek. A sikeres tesztelés egy újabb járművel bővítheti a haditengerészet járműparkját.

A gépek lázadása

A haditengerészet korábban is kísérletezett a kisméretű hajók elhárításával: a kipróbált eszközök listáját gyarapítják a célkövető rakétákkal fölszerelt helikopterek, illetve a hajók fedélzetére szerelt lézerek és géppuskák. A legutóbbi teszt eredményei azonban arra utalnak, hogy a haditengerészet nagyobb elkötelezettséget mutat a haderő robotizálásának irányába, különösen annak ismeretében, hogy drónokkal is kísérleteznek. Korábban egy olyan drónokat fejlesztettek, amik a tengeralattjárók szemétkidobó nyílásán át indíthatók, de ők készítették a repülőgép-hordozók fedélzetéről indítható X-47B-t is.

Az emberi személyzet nélkül üzemelő hajót a teszt során a haditengerészet operátorai távvezérléssel irányították, akárcsak a rakétairányító fegyverrendszert, amivel 3,2 kilométernyi távolságban lévő célpontokra tüzeltek. A Spike rakéták, amiket a Rafael fegyvergyártó készített, elektrooptikai és infravörös érzékelőkkel azonosítják a célpontokat. Moses elmondta, hogy a kezelőszemélyzet az azonosító rendszernek köszönhetően folyamatosan frissülő információt kaphat a célpontokról, illetve arról, hogy a becsapódás előtt a rakéta követi-e a célpontot.

Rovatok