Index Vakbarát Hírportál

Jobb egy kiváló tablet, mint egy olcsó pc

2012. november 9., péntek 16:13

A vállalati naptárban október 28-án záruló harmadik üzleti negyedévben rekord árbevételt ért el az Nvidia. A grafikus processzorokat és rendszerchipeket fejlesztő társaság az egy évvel korábbi adathoz képest 12,9 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 15,3 százalékkal, összesen 1,2 milliárd dollárra növelte a forgalmát. Az adózás utáni eredmény 209,1 millió dollár volt, ami 17,3 százalékkal több az egy évvel ezelőtti értéknél.

Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) vezérigazgató az elemzőknek tartott konferenciahívásban azt mondta: "a fogyasztók kezdik megérteni, hogy egy nagyszerű táblagép jobb, mint egy olcsó számítógép."

Az Nvidiánál változatlanul jól teljesít a grafikus csipek (gpu-k) üzletága, és ennek a forgalmát gyarapítja az Intel által a cégek közti keresztlicenc-megállapodás részeként fizetett licencdíj is. A részleg árbevétele éves szinten 14,7 százalékkal, 739,6 millió dollárra emelkedett. Karen Burns megbízott pénzügyi vezérigazgató kiemelte, hogy a Kepler architektúra bemutatását követően az asztali GTX sorozat iránti kereslet továbbra is erős maradt, míg a noteszgépekbe szánt megoldások rekordforgalmat értek el. Az Intel ebben a negyedévben is 66 millió dollárnyi licencdíjat utalt át az NVIDIA számlájára, a kivezetés végén járó csipkészlet-biznisz pedig 3,3 millió dollár árbevételt hozott (egy évvel korábban még 22,4 milliót).

A fogyasztói termékek részlegébe tartoznak többek között a tabletekbe és okostelefonokba épített Tegra csipek is, és ezen a területen az Nvidia 27,6 százalékkal, 243,9 millió dollárra növelte az árbevételét. Burns elmondása szerint a növekedés főként a rekordforgalmat hozó Tegra sikerének volt köszönhető. Egyedül a professzionális divízió nem brillírozott: ennek árbevétele éves szinten 4,2 százalékkal, 220,6 millió dollárra apadt.

A bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – szintén rekordszintre, 52,9 százalékra nőtt a korábbi negyedév 51,8 százalékos szintjéről. Egy évvel ezelőtt a mutató 52,2 százalékon állt.

Huang Zsen-hszün vezérigazgató bejelentette, hogy a vállalat – 19 éves története során először – osztalékot fizet a részvénytulajdonosoknak, mégpedig negyedévente részvényenként 7,5 centet, ami a kurrens részvényárfolyam mellett 2,4 százalékos hozamnak felel meg. Elemzők szerint az osztalékfizetés azt jelzi, hogy a vállalat bízik a stratégiájában és a hosszú távon fenntartható növekedésben.

Rovatok