Index Vakbarát Hírportál

Leállt a Google Kínában

2012. november 9., péntek 23:20

A Google bejelentette, hogy jelentős visszaesésük volt az adatforgalomban, ugyanis Kínában blokkolták a Google-programokhoz való hozzáférést. A cég adatforgalmát világszerte figyelő Google Transparency Report jelentése szerint a cég összes szolgáltatása elérhetetlenné vált Kínában. A kínai internetforgalmat figyelő Greatfire szintén arról számolt be, hogy a Google oldalai és a keresője elérhetetlenné váltak.

A Google szóvivője a Computerworldnek azt nyilatkozta, hogy a hiba nem az ő szolgáltatásukban van, így elképzelhető, hogy a kínai vezetés tette elérhetetlenné a cég szolgáltatásait – a múltban már többször is volt példa hasonlóra. A vállalat több mint két évig folytatott tárgyalásokat a kínai kormánnyal a vezetés cenzúrapolitikájáról. A tárgyaló felek között 2010-ben kezdődtek a problémák, amikor a Google bejelentette, hogy többé nem hajlandók cenzúrázni a keresőjüket Kínában, és a kínai érdekeltségeik többségét Hong Kongba helyezték át.

Idén nyáron Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója azt jósolta, hogy a kínai internetes cenzúragépezet alapja, a nagy tűzfal csődöt fog mondani. Schmidt úgy látja, hogy az általános, teljes cenzúra nem működhet, még akkor sem, ha Kína az egyetlen nemzet a világon, amely aktívan alkalmazza. Schmidt arra is kitért, hogy az internetcenzúra összeomlása jelentős változást hozhat az ország politikai és társadalmi életében.

Rovatok