Index Vakbarát Hírportál

Bolygóközi internetet épít a NASA

2012. november 10., szombat 07:28

A NASA és az európai űrügynökség büszkén jelentette be, hogy sikerrel lezajlott egy új típusú kommunikációs protokoll első tesztje. Ez a protokoll a jövő bolygóközi internetjének alapköve lehet. A DTN (Disruption Tolerant Networking, megszakadást toleráló hálózat) nevű új rendszer elvi alapjait olyan feladatok elvégzésére fejlesztették ki, mint például egy rover távirányítása a Mars felszínén egy űrállomásról.

Az internetes adatforgalom alapelve, hogy az információkat szabványos méretű csomagokra bontja a rendszer, majd ezek a csomagok a hálózaton a leggyorsabbnak tűnő útvonalon közlekednek a szerverek között. Bolygóközi kommunikációnál egészen mások a körülmények, nincs sok választható útvonal, és alapvetően kisebb a sávszélesség, nagyobbak a várakozási idők. A DTN-ben ezért minden adat biztonságosan eltárolódik a közvetítő szervereken, míg a következő csomópont nem jelez vissza, hogy odaértek az adatok, és nincsen bennük hiba. Az adatáramlás így kicsit lassabb lesz, viszont az űrbeli környezet nehézségeit, a sok adatvesztést, a kapcsolat gyakori megszakadását kivédi.

A rendszer éles tesztjén az ISS-en szolgálatot teljesítő NASA-űrhajós, Sunita Williams egy legóból épített robotautót irányított a laptopjáról az ESA németországi központjában. A próbaüzem alatt azt szimulálták, hogy a kisautó egy a Hold felszínén mozgó kutatólabor, mint a Marson kutató Curiosity, az űrhajósok pedig egy Hold körül keringő űrállomásról irányítják azt. Meg nem erősített hírek szerint egyébként a NASA pontosan ilyen missziókat tervez.

Rovatok