Index Vakbarát Hírportál

21 millió dollárba került az Apple óralopása

2012. november 12., hétfő 16:31

A svájci Tages Anzeiger meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Apple-nek 20 millió svájci frankot, vagyis körülbelül 21 millió dollárt kell fizetnie azért, hogy jogszerűen használhassák az iOS legújabb változatában a szövetségi vasút (Schweizerische Bundesbahnen – SBB) márkajegyét, egyedi órájuk formatervét. A licencmegállapodást a cégek egyébként már október elején megkötötték, de az nem volt ismert, hogy milyen feltételekkel.

A vasúttársaság vezetői néhány hónapja jelentették be, nehezményezik, hogy az Apple engedély nélkül másolta le az iOS 6 időjelző alkalmazásához a vasút ikonikus, 1944 óta védjegyként is használt óráját, amelynek felhasználási jogait egyedül az órák gyártójának, a Mondaine gyárnak licencelték.

Akkor az SBB szóvivője ugyancsak az említett svájci lapnak mondta el, hogy ugyan örülnek annak, hogy az Apple felhasználta az óra formáját, ők nem adtak erre engedélyt. A későbbi híradások arról számoltak be, hogy megkezdődtek a tárgyalások, hogy az Apple egy licenc keretében jogszerűen használhassa a vitatott ikont, és az SBB képviselője akkor még azt mondta, hogy nem igazán a fizetendő díj a lényeges, hanem az, hogy tiszta jogi helyzet jöjjön létre.

Épp emiatt sokan néhány százezres tételre tippeltek, ám ha igaz a friss információ, akkor az amerikaiaknak mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, hogy egy esetleges pereskedést elkerüljenek. Az SBB nem kívánta kommentálni a Tages Anzeiger értesüléseit, az Apple pedig nem válaszolt a megkeresésre.

Rovatok