Index Vakbarát Hírportál

3D printerrel nyomtatnak egyedi babákat

2012. november 12., hétfő 22:42

Egy MakieLab nevű angol cég egyedi babákat gyárt háromdimenziós nyomtatóval: a megrendelésre készülő Makie figurák arcvonásait és ruháját is a tulajdonos választhatja meg. A legtöbb Makie-tulajdonos saját képére formálja a figurát, miniatűr alteregójának pedig van, aki ruhát varr vagy éppen élethű sminket fest.

Alice Taylor, a MakieLab alapítója londoni irodájában éppen babákat szerel össze. A félig vagy egészen felöltözött, huszonöt centi magas figurák a hátukon fekszenek, nagy kék vagy éppen barna szemekkel merednek a plafonra, porcelánfehér arcukon szórakozott mosoly játszik. Közelebbről megvizsgálva őket kiderül, hogy nincs közöttük két egyforma pofácska: valamennyi Makie-figura leendő gazdája tervei alapján egyedileg, háromdimenziós nyomtatással készült.

Egy Makie 99 fontba, vagyis nagyjából 35 ezer forintba kerül: ezért az összegért a tulajdonos választhatja ki figurája szem- és hajszínét, arcvonásait, frizuráját és ruházatát is. Az összeg soknak tűnik, de Londonban például ennél kicsit drágábban (112 fontért) kapunk meg egy belvárosi (1-2 zónára érvényes) havi tömegközlekedési bérletet. Az ár a futurisztikus technológia és a személyre szabhatóság mellett azt is tükrözi, hogy a Makie babákat nem olcsó kínai gyárakban készítik: a figurákat Londonban nyomtatják, ruhájukat és a csomagolást is helybéli gyártóktól rendelik. Mint Taylor fogalmaz, csak a szemek és a hajak érkeznek kínai és spanyol gyárakból, mivel még nem sikerült helyi szállítót találniuk.

A sápadt figuráknak már saját rajongótábora van: a friss tulajdonosok listát vezetnek arról, kinél hányas sorszámú Makie landolt, különböző pózokba állítva fotózzák őket, sokan pedig ruhákat és kiegészítőket varrnak saját figurájuknak. Sőt, van, aki altruista módon más Makie-jének is készít ruhát, a Duckiemonster nevű júzer például zseniális kis szakácsjelmezt hozott össze a Benoonbenoon nevű újdonsült Makie-tulajdonosnak, aki szomorkodott afelett, hogy az online boltban nem talált szakácsruhát alteregójának.

Érdekes módon a legtöbb Makie-tulajdonos saját képére formálja a figurát, és ezzel én is így voltam, amikor kipróbáltam a karaktergeneráló oldalt. A weboldalon bárki ingyen gyárthat magának akárhány virtuális Makie-t, amelyeket a rendszer tárol, és ha tetszik, néhány kattintással meg is rendelheti műveink 3D nyomtatott verzióit.

A Makie-figurák igazi célközönsége az egyre népesebb lélekszámú maker-közösség. Ők azok, akik üres óráikban robotokat horgolnak, közösségi kerteket művelnek vagy éppen zokninyulakat gyártanak. Magyarországon is vannak lelkes követői a mozgalomnak. „A készítők szándékát és a vevők lelkesedését meg tudom érteni, mert profán és elcsépelt frázis, de alkotni jó“ – véli Szalai Júlia, a Lakásműhely tulajdonosa. Igaz, a Makie figurákat inkább ijesztőnek találja „kis űrlény fejükkel és hatalmas szemeikkel“, de mint mondja, lényt, embert alkotni szó szerint isteni érzés. Ő arra tippel, hogy a vevők nagy része nő, „mint ahogy a Simsszel is a csajok játszanak úgy, hogy évekig szépítgetik a kis házukat és a karaktereiket“.

Megtöltik élettel

Az eddigi megrendelések alapján a Makie-tulajdonosok túlnyomóan valóban nők.  „Tetszik, hogy a figura megszemélyesíti az online identitásomat“ – véli Susan Cook, aki az egyik első Makie, Suekat tulajdonosa. Cook az egyetemi disszertációját is babapszichológiából írta, konkrétan arról a folyamatról, ahogy az emberek személyiséggel ruházzák fel az élettelen tárgyakat, a figurákat. Mint mondja, ipari formatervezői múltja miatt nagyon érdeklődik a 3D nyomtatás iránt, a Makie figurákban pedig különösen tetszett neki, hogy amellett, hogy egyediek, „üres vászonként“ érkeznek tulajdonosukhoz.

A babák bőrszíne ugyanis egyelőre fehér – bár Taylor szerint terveznek majd különböző választható bőrszíneket is –, így minden tulajdonos saját ízlése szerint festheti ki arcukat. Suekat bőre rózsaszín lett, szemöldöke barna, makeupja pedig olyan, mint amilyet tulajdonosa hord hétköznap (rúzs, szemceruza). Arcvonásait Cook férje segítségével formálta saját képére az online tervezővel – az egyetlen eltérés a hajszínükben van, vörös hajat ugyanis még nem lehet a figuráknak választani, így Suekat egyelőre szőke lett.

A vörös haj és a bőrszínválaszték mellett Taylorék a figuraválasztékot is növelni akarják: jelenleg a fiú és a lány Makie-k egyforma magasak, hamarosan azonban lehet majd magasabb és alacsonyabb figurát is választani, sőt lesz egy harmadik, aprócska Makie is – erről még nem döntötték el, baba vagy inkább kisállat lesz-e. A figurák fejében egyébként elfér egy programozható Arduino áramkör, így bárki építhet magának világító szemű vagy szívű, vagy éppen felvételről beszélő Makie-t.

Rovatok