Index Vakbarát Hírportál

Kibékült az Apple és a HTC

2012. november 12., hétfő 10:53

Hosszú évek vitája és pereskedése után megegyezett egymással az Apple és a HTC, szombaton aláírtak egy tíz évre szóló szabadalmi egyezményt.

Az Apple és a HTC már 2010 óra küzd egymással bíróságokon, akkor az Apple beperelte a tajvani céget, amiért hogy az iPhone szabadalmait használja a mobiljaihoz. Azóta a bíróságok többnyire az Apple javára döntöttek, az egyik legnagyobb hatású határozat a HTC csúcsmobiljainak, a One X-nek és az Evo 4G LTE okostelefonoknak az ideiglenes betiltása volt. Valószínűleg ez a vereség járult hozzá ahhoz, hogy a cég engedékenyebb lett az Apple követeléseivel szemben.

A cégek szerint a mostani megegyezés lezárja a jogi vitát, így mindkét cég visszatérhet a fejlesztésekhez. A HTC vezérigazgatója, Peter Chou örül annak, hogy végre lezárult a pereskedés, és ugyanezt nyilatkozta Tim Cook, az Apple vezére is.

Az Apple és a HTC nem részletezte, hogy miről szól a megállapodás, pontosan milyen licenceket adott az Apple. Annyit tudni, hogy a megállapodás tíz évre szól és kiterjed minden most és jövőben birtokolt szabadalomra.

A megállapodás meglepetésként érte a piacot, nem volt jele annak, hogy a két cég álláspontjai közelednének egymáshoz. A HTC most használhatja azokat a megoldásokat, amelyek jelenleg elvileg elérhetetlenek a Samsungnak.

A fejlemények azonban azt is mutatják, hogy van esély a megegyezésre az androidos gyártók és az Apple közötti vitákban. Az Apple legfőbb vetélytársa a piacon és a bíróságokon is a Samsung. A dél-koreai cég azonban nem áll olyan rosszul, mint a HTC, ők pereket is nyertek az Apple ellen, piaci részesedésük is van akkora, hogy az Apple nem tudja rájuk kényszeríteni akaratát. A mostani megállapodás mégis azt jelzi, hogy az Apple is hajlandó engedni a Steve Jobs által meghirdetett szabadalmi háborúban.

Rovatok