no

Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a hibrid szuperautót

2012. november 13., kedd 20:00

Három évvel azután, hogy az Abu Dhabi Motor Show autókiállításon bejelentették a fejlesztését, elkészültek a hibrid szuperautó, a Kepler Motion első prototípusai, illetve megjelentek a róluk kiadott első videók. Az autó akcióban még lenyűgözőbb, mint amilyennek papíron tűnt, viszont messze nem annyira környezetbarát, mint azt egy hibridtől elvárná az ember.

A Kepler Motion a Priushoz hasonló klasszikus hibrid, vagyis hagyományos benzines és elektromos motor is van benne, az autó fedélzeti számítógépe dönti el, hogy mikor melyiket kapcsolja be, illetve a benzines által termelt energiával tudja tölteni az elektromost hajtó akkumulátorokat.

A formatervezés mellett a számok is a luxusmárkák legdrágább sportmodelljeit idézik. A hátsó kerekeket meghajtó benzines motor egy 3,5 literes, 550 lóerős Ford EcoBoost V-6 biturbó, míg az első kerekeket egy 186 kilowattos (ez 250 lóerőnek felel meg) elektromos motor hajtja. Az akku kapacitását egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ahogy az autó végsebességéről is csak annyit mondtak, hogy óránként 200 mérföld (320 km/h) felett van. Az egyetlen hivatalos adat a gyorsulás, nulláról százra - pontosabban nulláról 60 mérföldre, ami 96 kilométernek felel meg - 2,5 másodperc alatt gyorsul az autó.

A hivatalos videókon a legfeltűnőbb, és a hibris autóktól legszokatlanabb elem a hang: a Motion benzinmotorja a legszebb sportautós hagyományoknak megfelelően ordít fel minden egyes váltásnál, míg az elektromos motor alig kivehető zümmögéssel hallat csak magáról. Az autóból a tervek szerint mindössze ötven darabot fognak legyártani, az árát nem hozták nyilvánosságra.

Rovatok