Index Vakbarát Hírportál

Feltámadt a Demonoid

2012. november 13., kedd 21:23

Több mint három hónapos leállás után váratlanul újjáéledt az egyik legrégebbi, leghíresebb és legnagyobb forgalmú torrentoldal, a Demonoid. Az oldalt nyár közepén először hosszan tartó, a működését teljesen megbénító túlterheléses támadás érte, majd egy hekketrámadás, aminek következtében a látogatóit egy vírusterjesztő oldalra irányították át. Egy, nagyjából a történtekkel egy időben a nagy zenekiadókat tömörítő IFPI szövetségtől kiszivárgott dokumentumban a Demonoid a kalózkodás olyan fellegvárai között szerepelt, amelyek ellen stratégiai akciók szükségesek. A szóbeszédeken felül bizonyíték sosem merült fel arra, hogy a szervezetnek köze lett volna a támadásokhoz.

Augusztusban aztán az ukrán rendőrség razziát tartott a Demonoid szervereit üzemeltető szolgáltatónál, és lefoglalta a gépeket - ezt sokat az ukrán kormány USA felé tett gesztusaként értékelték, és a jogi háttere máig homályos maradt (a Demonoidot ugyanis ukrán ip-címről nem lehetett elérni, így nem is sértette az ország törvényeit).

A torrentes körökben már eltemetett Demonoid most hirtelen újra működni kezdett, a főoldal és a fórum egyelőre nem él, de a torrent fájlok újra elérhetőek, vagyis a fájlcsere legfontosabb szolgáltatása, a tracker él. A jelek szerint most hongkongi ip-címről szolgálja ki az újjáéledt Demonoid a torrentezőket, de hogy ki áll mögötte, azt egyelőre nem tudni. Az oldal eredeti üzemeltetői ellen az Interpol nyomoz hónapok óta, több ukrán adminisztrátort letartóztattak, és Mexikóban is eljárás folyik az oldalhoz köthető személyek ellen.

Rovatok