Index Vakbarát Hírportál

Begurult a bíróság, az Apple törleszteni fog

2012. november 13., kedd 11:38

Sokba kerülhet az Apple-nek, hogy valójában nem kért bocsánatot az Samsungtól. A angliai bíróság nem elégedett az Apple viselkedésével. A Court of Appeal of England and Wales szerint a Samsung nem másolta le Ipadet, ezért nyilvános bocsánatkérésre szólította fel az Apple-t, amit angliai honlapjukon kellett közzétenni. Ezt többször elviccelték, a bíróság ezért bekeményített, a cégnek pedig magasabb díjakat kell fizetnie.

A bocsánatkérésnek induló szöveget akkor az Apple egy apróbetűs link mögé rejtette, ráadásul a bíróság hosszas indoklásából válogattak kiragadott részleteket. Az összeollózott szöveg szerint a Samsung készülékei nélkülözik azt az elegáns letisztultságot és extrém egyszerűséget, amelyek az Apple sajátjai. Nem felejtették el azt sem odaírni, hogy Németországban, és az USA-ban a helyi bíróságok igenis bizonyítottnak látták, hogy a Samsung lopott, ráadásul az Apple sokkal-sokkal népszerűbb termékéről másolt.

Ezen a bíróság felháborodott, és utasította a céget normális bocsánatkérésre. A cég 14 napot kért a változtatás végrehajtására, de a bíróság valamiért nem hitte el, hogy a világ egyik legnagyobb tech vállalatának valóban ilyen sok idő kell egy ilyen egyszerű dologra, ezért csak 24 órát kapott a módosításra. A bocsánatkérést ezúttal tényleg kirakták, de ez a gyakorlatban nem ért semmit, mivel a kezdőlapon található képet úgy méretezték át, hogy az minden felbontásnál letolja a látható részről a bocsánatkérést.

A bíróság ezúttal tényleg begurult, az Apple-nek most már fizetnie kell. „A költségeket (az ügyvédi munkadíjakat) az Apple-nek kell állnia, és arra a következtetésre jutottunk, hogy mindezt kártalanítási alapon. Ez az alap (amely magasabb, mint a standard)  akkor szabható ki, ha a bíróság nem elégedett az egyik fél magatartásával, főleg a bírósági végzés betartásával kapcsolatban. Az Apple magatartása pedig indokolja az intézkedést” – határozott a bíróság. A pontos összeg egyelőre nem ismert.

Rovatok