Index Vakbarát Hírportál

Fénygyűjtő polimerből készült szemlencse

2012. november 14., szerda 12:59

A mesterséges lencséket a szemészek gyakran használják különböző látással kapcsolatos problémák javítására. De még a modern lencsék sem tökéletesek, sokkal inkább hasonlítanak a szemüvegekre, mint a meglepően összetett, valódi szemlencsékre.

Már az iskolában megtanultuk, hogyan fókuszálják a lencsék a fényt, de a legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy a kamerákban és mikroszkópokban lévő lencsék pontosan úgy működnek, mint a természetesek. Pedig ez nem így van. Az optikai berendezésekben megtalálható lencsék kemény üvegből vannak, és csak a felületükön törik a fényt. Miután a fénysugár áthaladt a felületen, a lencse belsejében már egyenes vonalban halad tovább.

Az élőlények szemlencséje ezzel szemben folyamatosan töri a fényt, amíg az áthalad rajta. Ez akarták utánozni a Case Western Reserve University, a PolymerPlus és az amerikai Naval Research Laboratory kutatói is, hogy még tökéletesebb mesterséges lencséket tudjanak készíteni. Ennek érdekében megalkottak egy technológiát, amivel több tízezer ultravékony polimer réteget tudnak egymásra helyezni, és ezzel a megoldással a lencse valóban úgy töri a fényt, mint az emberi szem.

A kutatók eddigi vizsgálati eredményei alapján a réteges eszköz sokkal tisztább képet ad, mint az eddigi lencsék. A pontos gyártási folyamat megtekinthető az alábbi videón. Ha a zeneválasztás és a támogatók listája alapján nem lenne egyértelmű, az utolsó képkockák után biztosak lehetünk benne, hogy a megoldást katonai célokra is felhasználják.

Rovatok