Index Vakbarát Hírportál

Az Android az új Windows

2012. november 15., csütörtök 19:01

Az okostelefonok csaknem háromnegyedén az Android fut ma a világon, derül ki a Gartner piacelemző cég felméréséből. A Google mobilos operációs rendszere 72,4 százalékos részesedéssel bír ma a mobilok között, egy évvel ezelőtt ez még csak 52 százalék volt. A hódítás fő oka a Samsung készülékeinek népszerűsége, a cég a tavalyi harmadik negyedév óta 55 millió telefont adott el, eközben a nagy vetélytárs Apple csak 23,5 millót. Igaz, ez is rekord az iPhone-ok világában, az előző évi eladás 17 millió volt.

Elemzők szerint a statisztikán torzíthat valamelyest, hogy éppen akkor készült, amikor az androidos mobilos csúcskészüléke, a Samsung Galaxy S3 már megjelent és vitték mint a cukrot, az iPhone 5, illetve a Windows 8-as mobilok viszont még nem, és ezek leendő vásárlói kivártak az új telefon beszerzésével. Az Apple részesedése a piacon ezzel együtt is csak egy kicsit csökkent, 15 százalékról 13,9-re. A két cég nyomasztóan uralja az okostelefonos piacot, száz készülékből 86 vagy Androidot vagy iOS-t futtat. Ebben a környezetben nagyon nehéz lesz a Nokiával szövetkező Microsoft dolga a windowsos telefonok elterjesztésével. A legnagyobb, és leggyorsabban fejlődő piacon, a kínain még komolyabb az Android fölénye, itt 90 százalék fölötti a részesedése.

A globális mobilos piac óriási átalakuláson megy át éppen a jelentés tanúsága szerint, az okostelefonok eladásai egy év alatt csaknem a másfélszeresükre nőttek világszerte, míg a hagyományos mobilok piaca 21 százalékkal zsugorodott. Ma már tízből négy mobil okostelefon, és valószínűleg jövőre többségbe is kerülnek az összes telefon között. Ezzel együtt az idei karácsonyi szezonra a teljes mobilpiac enyhe, 3 százalékos visszaesését várják a szakértők, akik szerint a tabletek népszerűsége is komoly hatással van az okostelefonokra, főleg karácsony környékén, hiszen sok esetben vonzóbb ajándéknak bizonyulhat egy táblagép egy új telefonnál.

Rovatok