Index Vakbarát Hírportál

Drága korcs a Windows RT

2012. november 15., csütörtök 21:54

A Microsoft dupla vagy semmit játszik: piacra dobott kétféle Windows operációs rendszert, amelyektől azt reméli, hogy sikerül meghódítania a mobilizálódó felhasználókat. De a két ajánlat zavarba ejtheti az embereket, mert az olcsóbb, lebutított Windows RT változat nem pótolja a pc-t.

Az elmúlt hetekben a Microsoft uralta a híreket, de az új szoftverek és hardverek bemutatása csak egy jó kezdő lökés volt. A legfontosabb még hátravan, a cégnek még be kell bizonyítania, hogy nemcsak a múlt évtizedekben volt király a számítástechnikában, és a következőkben is meg tudja tartani a trónját. A Microsoft ebben a küzdelemben nemcsak magára számíthat, hanem a partnereire is. Az Asustól a Lenovóig több tucat, hardverre specializálódott gyártó dob piacra Windows 8-cat vagy annak a lebutított Windows RT változatát futtató gépeket. A gyártói partnerek megosztják egymás között a fejlesztés és a marketing tetemes költségeit, és ezzel a vevők is jól járnak, mert van miből válogatniuk.

Ez már egy másik Windows

A Surface még nem jutott el hazánkba, ezért nem tudtam kipróbálni a Microsoft által megálmodott Windows RT-élményt, de a szoftvercég hazai képviselete egy hosszú hétvégére kölcsönadott egy Asus TF600T tabletet.

Az Asus gépe az androidos Eee Pad Transformer mintájára készült: az érintőkijelzős gépet rá lehet pattintani egy billentyűzetre, és ezután a rendszer úgy kezelhető, mint egy hagyományos laptop. Persze a 10 hüvelykes kijelző miatt csupán akkora az egész gép, mint a netbook, de ezen a tableten sokkal gördülékenyebben fut a Windows.

Az Asus gépe tökéletes bizonyítéka annak, hogy a gyártóknak nincs okuk aggódni a Microsoft Surface miatt, az nem fogja elvenni az üzleti lehetőségeiket. A Surface billentyűzettel felszerelt védőtokját tutira nem lehet úgy az ölünkbe fektetni, hogy ne dőljön le onnan, ezzel szemben az Asus táblagépe göröngyösebb felületeken is megáll.

Ha csak önmagában, billentyűzet nélkül vizsgáljuk az Asus táblagépét, nagyjából akkora, mint egy iPad. A Windows RT virtuális billentyűzete ugyanolyan jól kezelhető, mint az iPadé, és a Microsoft jól találta ki az érintőkijelzőn használandó gesztusokat. Ezeket a parancsokat ugyanis a kijelző szélein kell leadni, tehát azok erőlködés nélkül, egy laza ujjmozdulattal elvégezhetők, amikor a kezükben van a tablet.

De vajon minden megvan a Windows RT-ben, ami egykor az Apple iPad sikerét garantálta? Részben igen, de a Windows öröksége ott kísért a hagyományos kinézetű Asztalon, miközben a rendszer új, modern felülete még nem tudja megoldani minden problémánkat.

Bizonytalan átmenet

Két szóval összefoglalható az iPad sikerének titka: nem számítógép. Az Apple az iPhone sikerét akarta megvalósítani a médiatabletek új piacán, ezért az okostelefon egyszerű szoftverére alapozta az iPad rendszerét. Az iOS egyszerűségének hála az iPad az idősebb generációnak, és annak a felhasználói körnek is jó megoldást nyújtott, akik sohasem szerették a számítógépeket, csak kényszerűségből elviselték azokat, mert nem volt más megoldás. Akinek sem a munkája, sem a hobbija nem kapcsolódik a pc-hez, annak némi böngészéshez és Facebookozáshoz fölösleges megtanulnia egy bonyolult rendszer használatát.

A Windows RT és a Windows 8 részben megfelel az elvárásoknak, ami az egyszerűséget illeti, hiszen az újfajta Start menüből elérhető Gépház modern és szellős felületén egyszerűen be tudjuk állítani a rendszer paramétereit. De itt nem érünk el minden beállítást. Például nyithatunk új felhasználói fiókot, de ha az új júzernek rendszergazdai jogokat akarunk adni, akkor ki kell lépnünk a Gépházból, és meg kell nyitni a hagyományos Vezérlőpultot, mert csak ott lehet megváltoztatni a felhasználói jogköröket. Ami olyan, mintha egy autó volánja mögül hirtelen egy repülőgép pilótafülkéjébe kerülnénk.

Az Intel-alapú gépeken futó Windows 8-on még nem is olyan zavaró a kettősség, mert azt a rendszert a Microsoft a profi felhasználóknak szánja; ők valószínűleg már a Windows 7-en kiismerték a Vezérlőpultot, és könnyen bánnak vele. De a tabletes Windows RT esetében már előjönnek a problémák. A felhasználó joggal gondolja, hogy ha van egy hagyományos Asztal, akkor azon majd sok régi programot tud futtatni, és előveheti a jó öreg .exe fájokat. Sajnos ez nem így van. A Windows RT-re csak a beépített Áruházból lehet extra programokat telepíteni, és az Asztalon csak a gyárilag telepített programok futnak.

A káoszt fokozza, hogy a szoftvergyártók weboldalai is normális Windowsként ismerik fel az RT-s rendszert, tehát felkínálják letöltésre a hagyományos Windowshoz szánt telepítőfájlokat. Amik persze nem futnak, mert a Windows RT egyáltalán nem kezeli a régi, Windows 7 vagy korábbi rendszerekkel kompatibilis programokat. Kíváncsi vagyok, hogy mennyien értik félre a Windows RT célját, és visszaviszik-e majd a boltba a tableteket, mondván, hogy arra nem tudnak programokat telepíteni.

Egyelőre a kínálat is szerény, sok olyan alkalmazást találtam, amit Windows 8-on használok, de a Windows RT-n elérhetetlen. Ilyen volt például a Splashtop, amivel távoli gépekre lehet bejelentkezni (például Androidról vezérelhetjük a Windowst vagy a Macet), sőt még a Microsoft saját játékszoftverei, például a Mahjong sem letölthető RT-re.

Így kell használni

A Windows RT-t nem szabad a Windows 7 utódjaként kezelni, mert akkor garantáltan nem felel meg az elvásásainknak. Ez a Microsoft-alapú gépekből felépíthető rendszernek csupán egy eleme. Leginkább prezentációs eszközként érdemes rá tekinteni, és nem feltétlenül vállalati környezetben. Egyik kézenfekvő személyes felhasználási módja, hogy a Windows Phone 8-as okostelefonnal fotózunk, és a képek automatikusan felkerülnek a Skydrive online tárhelyére, ami a Windows RT-s tabletről és a Windows 8-as számítógépről is néhány kattintással elérhető. A számítógépen érdemes elvégezni a bonyolultabb szerkesztési műveleteket, ha egyáltalán akarunk ilyesmivel bajlódni, míg a tablet tökéletesen alkalmas a képek nézegetésére, rendszerezésére.

Ugyanez céges környezetben úgy néz ki, hogy a Windows 8-as gépen elkészítünk egy profi prezentációt, amit – szintén a Skydrive vagy az Office 365 tárhelyéről megnyitva – a tabletről mutogatunk másoknak. Az Asus táblegépe micro HDMI porton még projektorra vagy tévére is ráköthető, tehát működik prezentációs eszközként. A céges Windows-alapú okostelefon pedig arra jó, hogy a doksikat bármikor meg tudjuk nyitni az online tárhelyről, hogy azokat továbbítsuk a kollégáknak.

Tesztemben az Asus tabletje nagyon jól bevált arra, hogy elkészítsem rajta ennek a cikknek a félezer karakteres vázlatát, és a Skydrive-ra mentett fájl szerkesztését a laptopomon folytassam.

Gyermek mellé

A Windows RT egyik nagy előnye az iPaddel és más tabletekkel szemben, hogy nagyon profin kezeli a felhasználói fiókokat. Androidon átéltem már érdekes szituációt: munka közben egyszer csak jött egy email a Google Playtől, hogy köszönik a vásárlást, egy dollár levonva. Merthogy a gyermek játszott a tabletemmel, és zéró angoltudással addig nyomkodta a kijelzőt, amíg megvett egy pályacsomagot az egyik programban.

Ilyen a Windows RT-n elő sem fordulhat, mert a gyermeknek külön létrehozunk egy fiókot, és ha nem rendelünk hozzá bankkártyát, akkor tutira nem vesz semmit. Van lehetőségünk arra, hogy a gyermek fiókjába belépve, a saját Live.com azonosítónkkal megvegyünk a gyermeknek egy programot. Ez elég biztonságosnak tűnik, mert az azonosítónk ezután csak jelszóval aktiválható újra, tehát a gyermek nem tud a nevünkben appokra költeni. A felhasználói fiókok további előnye, hogy mindenki személyes felületet kap, így a gyermek nem fér hozzá a munkánkhoz és az emailjeinkhez.

Több ezer érv ellene

Apróbb hibái ellenére nagyon jó rendszernek tartom a Windows RT-t, de az biztos, hogy a Microsoftnak nagyon nehéz lesz a következő év. El kellene elcsábítania a technológiára fogékony felhasználókat, akik az elsők közt szerzik be az újfajta eszközöket. De ők már biztosan vettek már maguknak tabletet, és azon elkezdtek pénzt költeni. A tabletek új világában megnehezíti a platformok közötti átjárást, hogy a letöltött programokat nem vihetjük magunkkal. Aki igazán jól kihasználja a táblagépét, néhány év alatt egy ilyen kütyü árát is elköltheti szoftverekre, és akkor már nehéz lesz rávenni a váltásra.

Oké, a játékokat végigjátsszuk, és künnyű szívvel hagyjuk elveszni a rájuk elköltött pénzünket, de mi a helyzet egy androidos Adobe szoftverkészlettel? A profi üzleti alkalmazásokkal és egyéb kiegészítőkkel? Arról nem is beszélve, hogy egy második tabletnél – barátnőnek, feleségnek, gyereknek vagy nagymamának – szintén jobb megmaradni a korábban használt operációs rendszernél, hiszen az azonosítónkkal arra is feltelepíthetjük a korábban megvett szoftvereinket.

Az is segítené a platform elterjedését, ha a Windows RT-s programok nem lennének harmadával drágábbak, mint amiket az Androidra adnak ki. Az egyik legnépszerűbb új játék, az Angry Birds Star Wars 1100 forintba kerül a Windows Áruházban, Androidra a reklámmentes HD változat csupán 830 forint, de aki elviseli a hirdetéseket, az akár ingyen is letöltheti. Ha elterjed, hogy a Windows RT-s tableteken sokkal több pénzt kell majd elkölteni, mint a rivális platformokon, akkor hiába költ el a Microsoft egymilliárd dollárt az új Windowst népszerűsítő kampányra. Az emberek a pénztárcájukkal másra adják majd le a szavazatukat.

Rovatok