Index Vakbarát Hírportál

Ilyen laptop kell a Windows 8 alá

2012. november 16., péntek 12:24

Mintha csak a Windows 8 népszerűsítésére találták volna ki az Acer S7 ultrabookot. A cég nem egy meglévő gépére húzta rá a Microsoft új operációs rendszerét, hanem egy teljesen új laptopot alkotott, mindennel, ami a Windows 8 teljes kihasználásához kell, erős processzorral és érintőkijelzővel.

A Windows 8 megjelenése után a legtöbb gyártó kiadta saját laptopját, tabletjét az új operációs rendszerrel. Ezek a gépek mostanában kezdenek el megjelenni az üzletekben, a napokban került a boltokba az Acer egyik csúcsgépe, az Aspire S7 ultrabook is. A cég strapabíró gépet alkotott minimalista dizájnnal.

A gép érintőkijelzője ellenére nem billentyűzetes tabletként funkcionál, hiszen Intel Core i7-es processzora a legerősebbek közé emeli. A kategóriától még kijelzőjében különbözik, 13,3 hüvelykes Gorilla Glass kijelzőjének full hd-s, 1920*1080 pixeles a felbontása. Ezen a felületen gyönyörűek a csempék, hd-filmeket is élvezet nézni rajta, a hagyományos asztalon azonban mereszteni kell a szemet, ha sokáig olvasunk, mivel nagyon aprók a betűk.

Az érintőkijelzős laptopok korábban nem nyűgöztek le, nehézkes volt rajtuk a navigáció, nem reagált kellően érzékenyen a kijelző, és a korábbi Windows sem erre volt optimalizálva. A új interfészt azonban kifejezetten erre fejlesztették, de a hagyományos használat alatt is megkönnyíti a munkát. Eleinte szokatlan volt, de néhány nap után azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban nyúlok a kijelző után, gyakrabban, mint a touchpad felé. Ide kívánkozik, hogy a touchpad nagy csalódást okozott, az Acer S5-ös modelljébe a piac egyik legjobb touchpadjét tették, az S7-é azonban olyan, mintha egy néhány évvel korábbi laptopról került volna ide.

Az S7 nagyon vékony (1,2 centiméter vastag) és könnyű (1,3 kilogramm) laptop, elhagyták az S5-ös nagy találmányát, a gombnyomásra előbukkanó csatlakozópanelt. Itt a laptop két oldalára tették a két USB 3.0 portot, mini-hdmi-csatlakozót és kártyaolvasót. Billentyűzete alig emelkedik ki a laptop házából, ami kissé kényelmetlenné teszi a gépelést, nincs meg a kellő ruganyosság. Persze a billentyűzet így is használható, de voltak jobb ennél élményeim is.

Villámgyors

Nagyon gyors a gép, akkor sem erőlködött, amikor a teszt kedvéért hd-filmet néztünk, képet szerkesztettünk, interneteztünk és egy játékot is elindítottunk egyszerre. De ez nem meglepő, ha a konfigurációt nézzük, már említett Core i7 processzor mellé négy gigabájt RAM-ot (de 8 gigabájttal is meg lehet venni), és 256 gigabájt SSD-t tettek.

Az Acer már előre feltelepített az S7-re jó néhány alkalmazást, például a rajzolásra alkalmas Skitchet, a 7digital zeneboltot vagy a jegyezetek megosztására jó Evernote-ot, emellett időjárásalkalmazások, játékok várják a felhasználót már első bejelentkezésekor. Jó kezdőcsomag azoknak, akik még csak ismerkednek a Windows 8 rendszerrel, de könnyen eltávolíthatók azoknak, akiknek megvannak az elképzeléseik arról, milyen kezdőlapot szeretnének.

A legnagyobb csalódás az akkumulátor volt, mert nagyon gyorsan merült. Meg is néztem több tesztet a netetn, hogy nem a mi gépünkkel van-e a baj, de a gép tényleg csak valamivel több mint négy órát bírja átlagos használat mellett. Ennél az S5 modell sokkal tovább bírta, bár ott nem egy full-hd-s kijelzőt kellett kiszolgálni.

Az ultrabookok jövője

Az ultrabook kategóriánál az Intel találta ki a követelményrendszert, vagyis csak azokat a gépeket lehet így hívni, amelyek megfelelnek ennek, és persze Intel-processzor van bennük. Közös jellemzői az ultrabookoknak, hogy könnyűek, vékonyak: a 14 hüvelynél kisebb kijelzős laptopoknak 18 milliméternél vékonyabbnak kell lenniük, az ennél nagyobbaknak 21 milliméter alatt kell maradniuk. Válaszidejük gyors, ami azt jelenti, hogy hét másodperc alatt fel kell ébredniük mélyalvás üzemmódból is, sima alvó üzemmódból még ennél is gyorsabban.

Az első ultrabookok tavaly év végén jelentek meg, akkor még csak a korai elfogadó vásárlók vették meg ezeket a laptopokat, elég drágák voltak a többi laptophoz hasonlítva. A második generáció június elején jelent meg már az új Intel Ivy Bridge csipekkel, de csak karácsony előtt várják az igazi boomot. A gyártók különösen készültek erre az időszakra és a Windows 8 operációs rendszer megjelenése is lehetővé tette, hogy az érintőkijelzős változatok megjelenésével egy ténylegesen új kategória jelenjen meg a piacon. Egyre jobban elmosódnak a választóvonalak a laptopok és tabletek között, igazán változatos gépek jelenhetnek meg a legkülönbözőbb vásárlói igényeket kiszolgálva.

Összességében az S7 tökéletesen illeszkedik a Windows 8 adta lehetőségekhez, egy nagyon jó, csúcskategóriás laptopot készített az Acer. Az ára is ennek megfelelően magas, Magyarországon félmillió forintért lehet megvásárolni.

Rovatok