Index Vakbarát Hírportál

LCD-összeesküvés után nyomoz az FBI

2012. november 16., péntek 20:23 | tizenegy éve frissítve

500 millió dolláros büntetést kapott a tajvani AU Optronics Corportation, korábbi vezetői közül kettő pedig 3-3 év börtönbüntetést, miután bebizonyosodott, hogy a cég (Tavjan legnagyobb LCD-panelgyártója) nemzetközi összeesküvésben vett részt, aminek célja az LCD-kijelzők árának mesterséges magasan tartása volt. AZ FBI összesen nyolc céget gyanúsít azzal, hogy részt vett az akcióban, az amerikai elektronikai cégek összes nagy ázsiai beszállítója érintett lehet.

Az FBI becslései szerint öt év alatt az összeszövetkezett cégek összesen 23,5 milliárd dollár értékben adtak el manipulált áron LCD-kijelzőket amerikai cégeknek. A vád szerint gyakorlatilag mindenki, aki 2001 és 2006 között amerikai cég márkaneve alatt futó notebookot, tévét, vagy monitort vett, az összeesküvés áldozata. Biztosan szenvedő alany volt az ügyben a Hewlett Packard, a Dell, és az Apple.

A nyomozás szerint az összeesküvés 2001 őszén, néhány nappal a szeptember 11-i terrortámadás után kezdődöt, amikor egy tavjavi hotelben gyűltek össze a nagy kelet-ázsiai LCD-gyártó cégek vezetői egy titkos találkozóra, és itt fektették le az árkartell alapjait. A beszállítói árak manipulálása mellett információkat cseréltek az LCD-panelek gyártásáról, logisztikai megoldásokról is. Hogy mennyivel tornászták magasabbra az árakat a reálisnál, és hogy ez milyen plusz összegként jelentkezett végül a fogyasztói árakban, arról egyelőre nem adott ki adatokat a szövetségi nyomozóiroda.

Az árkartell négy éven át zavartalanul működött, de 2005-től egyre több probléma jelentkezett, több nagy LCD-vásárló cég is gyanakodni kezdett, és a csúcsvezetőkön kívül egyre több magas beosztású alkalmazott szerzett tudomást a trükközésről a kelet-ázsiai cégek köreiben. 2006-ban, amikor az FBI a memóriacsipek gyártói körében kezdett el nyomozni hasonló ármanipuláció miatt, az érintett cégek csendben véget vetettek a saját akciójuknak. Ez azonban már késő volt, az FBI 2006 közepétől elkezdett nyomozni az ügyben, bevetve a teljes arzenálját, házkutatásokat, lehallgatásokat, vádalkuval megvett védett tanúkat.

Az ügyben eddig 1,39 milliárd dollárnyi büntetést és 12 elítélt cégvezetőre összesen 162 hónapnyi börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

Rovatok