no

Index Vakbarát Hírportál

Bírja a kiképzést a DARPA robotkeze

2012. november 19., hétfő 15:22

Újabb különleges projekt került elő az amerikai védelmi minisztérium fejlesztésekért felelős szervezete, a DARPA zsákjából. A háromujjú robotkéz már amiatt is érdekes, hogy 22 kilogrammnyi tömeget is képes megtartani, de erős robotot már nem nagy kunszt kitalálni. Az itthon inkább a Roomba porszívókról ismert iRobot nevű cég sem ezzel nyerte el a DARPA ARM-programjának támogatását, hanem azzal, ahogy a kezet tesztelik.

A három, strapabíró puha műanyagból készült ujjban nem fémkapcsokkal vagy egyéb, hagyományos, de törékeny és drága megoldással kötik össze a perceket, hanem egyszerű horgászzsinórral. Ez nemcsak a hirtelen erőhatásokat bírja jobban, de cserélni is jóval olcsóbb. Persze ez az egész mit sem érne, ha nehezen irányítható, esetleg pontatlan szerkezetről lenne szó, azonban a jóformán törhetetlen robotkéz kulcsokat vagy bankkártya méretű és súlyú tárgyakat is könnyedén felcsippent. Az irányításhoz és az érzékeléshez szükséges szenzorokat az ujjpercek puha műanyagába építik be.

Az iRobot a robotporszívók gyártása mellett már régóta a robot K+F fontos szereplője, elsősorban a hadsereg és az óceánkutatók használják az általuk fejlesztett, a viszontagságokat jól tűrő szerkezeteket.

Rovatok