Index Vakbarát Hírportál

Kína 90 nap alatt felépíti a világ legmagasabb épületét

2012. november 20., kedd 18:37

A Hszi Csiang folyó partján, Csangsa városában lesz a világ legmagasabb épülete 2013 márciusában, ha felépül a Sky City nevű felhőkarcoló, írja a gizmodo.com. A 220 emeletesre, 838 méter magasra tervezett felhőkarcolót mindössze 90 nap alatt akarják felépíteni. A kivitelező cég szerint naponta öt emeletet fognak felhúzni. Az alapozó munkák a hónap végén kezdődnek, ha a kínai hatóságok megadják az utolsó engedélyt is a projektre.

A Sky Cityt olyan mérnökök tervezték, akik dolgoztak korábban a dubaji, 829 méteres Burdzs Kalifán, a mostani rekorderen. A kivitelező cégnek is van tapasztalata, egyszer 15 nap alatt építettek fel egy 30 emeletes hotelt. A Broad Sustainable Building nevű cég a saját maga által kifejlesztett, előregyártott elemeket használó technológiával dolgozik. A 30 emeletes hotel megépítése óta állítólag tovább csiszoltak a technológián.

A Sky City megépítéséhez 220 ezer tonna acélt fognak felhasználni. A felhőkarcolóban 31 400 ember tud majd élni. Az épület 83 százalékát lakások foglalják majd el, a többi részen irodák, boltok, kórház, iskola lesz. Az embereket 104 lift fogja le-föl vinni. A cég azt állítja, hogy a Sky City a speciális technológiájuknak köszönhetően jóval olcsóbban fog tudni elkészülni, mint a Burdzs Kalifa, egy négyzetmétere csupán 1500 dollárba, és nem 15 ezerbe fog kerülni. Azt is ígérik, hogy ellenáll majd a 9-es erősségűnél gyengébb földrengéseknek, a tűzzel akár három órán is tud majd dacolni.

Rovatok