Index Vakbarát Hírportál

A világ legrégebbi működő számítógépe

2012. november 21., szerda 14:04

A brit National Museum of Computing kutatói megjavították az ötvenes évek egyik legendás számítógépét. Ezzel a WITCH-nek (azaz Boszorkánynak) nevezett számítógép lett a világ legrégebbi működő számítógépe.

A gépet először 1951-ben helyezték üzembe, a tudósok a brit atomprogram kutatásaihoz használták a 2,5 tonnás monstrumot. De nem kellett sok idő ahhoz, hogy azt egy sokkal kisebb és modernebb géppel helyettesítsék.

A számítógép eredeti neve Harwell Dekatron volt, és miután már nem tudták használni az atomkutatáshoz, a Wolverhampton Universitybe szállították. Itt kapta a WITCH nevet is, ami a Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell (Wolverhampton számítástechnikát tanító eszköze Harwellből) rövidítése. A gépet 1973-ban ajándékozták a birminghami tudományos múzeumnak, ahol a múzeum 1997-es bezárásáig volt kiállítva.

A Boszorkány valószínűleg raktárban marad, ha egy Kevin Murrell nevű ember 2009-ben bele nem botlik. A National Museum of Computing kutatója régi fényképeket nézegetve fedezte fel a számítógépet, és elő is ásta valamennyi alkatrészét a raktárakból. Murell Delwyn Holroyddal kezdte meg a felújítását.

Meggyűlt vele a bajuk, nagyon piszkosnak találták az alkatrészeket. Három évig tartott a munka, de a csapatnak sikerült működésre bírni a régi számítógépet. A Boszorkányt november 20-án mutatták be, az eseményen részt vettek olyan volt hallgatók is, akik ezen az ősrégi számítógépen tanultak programozni.

Rovatok