Index Vakbarát Hírportál

Szemüveges mobil lehet 2013 nagy dobása

2012. november 22., csütörtök 17:06

A Google elkápráztatta a világot a Google Glass intelligens szemüveggel, amely mindenféle információt vetít a felhasználó elé, miközben a szemüveg mögül szemléli a világot. Kevésbé ismert cégek azonban már évek óta gyártanak ilyen szemüvegeket, igaz, ezek sokkal nagyobbak és kevésbé elegánsak, mint a Google által bemutatott termék. Egy amerikai cég, a Vuzix azonban a Google-éhez igen hasonló szemüveget mutatott be.

A Vuzix Smart Glasses M100 szemüvegben van mikrofon, fülhallgató, kamera, mozgásérzékelő és GPS-szenzor, és elég erős ahhoz, hogy fusson rajta az Android. A telefonban Bluetooh és wifikapcsolat is van, ezen köthető össze az okostelefonnal. A felhasználó szeme előtt egy apró kijelző található, amely nagyjából olyan képet mutat, mintha egy négyhüvelykes mobilt tartanánk nagyjából harminc centire a szemünktől.

Nem ez az első hordozható kijelzője a cégnek, de az eddigieknek teljesen más volt a célközönsége: nagyobbak voltak, és filmnézésre használták őket. A most bemutatott szemüveget jövőre lehet majd megvásárolni ötszáz dollárért.

A szemüveget eleinte kevés dologra lehet majd használni, a különböző alkalmazások megjelenésével fog olyanná fejlődni, amilyennek megálmodták – magyarázta Paul Travers vezérigazgató. Mobilos kiegészítőként kezdi pályafutását, ha például valaki felhív, akkor a kijelzőn láthatjuk a nevét, fényképét és telefonszámát. Most azon dolgoznak, hogy idővel más célokra is, például navigálásra lehessen használni.

A Vuzixnak komolyabb múltja van a területen, több mint hatvan szabadalma van. A Google-hoz hasonlóan azonban nekik sem lesz könnyű meggyőzni a felhasználókat arról, hogy viseljenek ilyen szemüveget minden nap.

Rovatok