Index Vakbarát Hírportál

Jogilag hibás a UPC szerződéskötése

2012. november 22., csütörtök 12:27

A UPC a múlt héten érdekes levelet küldött előfizetőinek: a nagyrészt reklámszöveget tartalmazó küldemény hátoldalán fontos jogi tudnivalókat rejtettek el – az ügyfelek közül akadt is olyan, aki egyszerű reklámanyagnak nézte a küldeményt. A cég a levél hátulján arra figyelmeztette előfizetőit, hogy „ráutaló magatartással” kötnek új szerződést, a korábbit pedig ugyanígy megszüntetik. A lépés elég nagy visszhangot kapott, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálatot indított, az ügyfelek pedig a cég Facebook-oldalán fejezték ki véleményüket.

Árat eddig is emelhettek

Már megkötött szerződés esetében az áremelést a UPC egyoldalúan végre tudja hajtani, a cégnek – és a többi telekommunikációs cégnek – eddig sem kellett írásban újraszerződnie ahhoz, hogy díjszabását módosítsa. Az érintett cégek módosíthatnak csomagtartalmakat, könnyedén emelhetnek árakat, vagy akár át is háríthatják a kormány adóit, még ha ezt nem is fogalmazzák meg ilyen formában.

Bevett gyakorlat

A telekommunikációs cégeknél bevett gyakorlat, hogy szerződést módosítanak egyoldalú módosítással, amit az előfizető ráutaló magatartással fogad el – tudtuk meg a területtel foglakozó jogásztól, Ormós Zoltántól. Az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) alapján a hírközlési szolgáltatóknál gyakori az, hogy egyoldalúan szerződést módosítanak, előfordul, hogy kéthavonta változik az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek), és ezt csak azzal fogadjuk el, hogy tovább használjuk a szolgáltatást, azaz ráutaló magatartással.

Ennek tisztán praktikus okai vannak: a szolgáltatótól nem várható el az egyenkénti szerződésmódosítás, hiszen adott esetben akár több milliós előfizetői bázissal is rendelkezhetnek. Az Eht. ezért lehetővé teszi a szolgáltató általi egyoldalú szerződésmódosítást. Nem véletlen azonban, hogy a módosításoknál meghatározott feltételeknek meg kell felelni:

A UPC keddi közleményében egyébként szerepelt, hogy új szerződéskötésről van szó, és az is, hogy miért teszik ezt. A jogi nyelvet nem ismerő laikusoknak azonban – akiknek ráadásul egyáltalán nem kell tudniuk, hogy a parlament előtt van egy még el sem fogadott törvénymódosítás –, ez a szöveg nehezen értelmezhető.

Rovatok