Index Vakbarát Hírportál

Kirúgták az Apple Maps vezetőjét

2012. november 27., kedd 21:06

Kirúgták az Apple-től Richard Williamsont, aki az iOS6-tal bemutatkozott új Apple-féle térképszolgáltatásért volt felelős a cégnél. Williamsonnak nem sokkal az után kell távoznia, hogy elküldték az egész iOS 6 operációs rendszer fejlesztését felügyelő Scott Forstall alelnököt is.

Az Apple a mobilos operációs rendszer hatodik kiadásában váratlanul lecserélte az addig remekül működő Google Maps térképszolgáltatást egy saját megoldásra, ami a TomTom GPS-gyártótól vásárolt adatokon alapult. A térképre azonban százával kerültek ordító hibák, amik hetekig szolgáltattak alapanyagot az online népművészek vicceinek. Az Apple később elnézést kért a felhasználóitól, és azóta is folyamatosan javítgatja a hibákat. Elemzők szerint az iPhone 5 eladási adatait nem befolyásolta a térképes baki, de az Apple általános megítélésének és a márkanév erejének nagyon rosszat tett.

A térkép lecserélése a leglátványosabb példája volt annak, hogy az Apple igyekszik minél inkább függetlenedni a Google szolgáltatásaitól. A Siri személyi asszisztens is egyre kevésbé támaszkodik Google-keresésekre, illetve kivették a YouTube-ot is az iPhone-pok alapszolgáltatásai közül. A Google azzal reagált, hogy bejelentette a Google Maps önálló iOS-es alkalmazásként való megjelentetését.

Rovatok