Index Vakbarát Hírportál

Óriáshitelt vesz fel az Amazon

2012. november 27., kedd 09:31

Hárommilliárd dollár (több mint 650 milliárd forint) hitel felvételét tervezi az Amazon, tudta meg a Wall Street Journal az online áruház belső köreiből. Az Amazon a legnagyobb webáruházként évről évre rekordforgalmat bonyolít, a Kindle e-könyv-olvasóval műfajteremtő újdonságot dobott a piacra, amit azóta is nyomasztóan ural, és a Kindle Fire tabletcsalád is kirobbanó siker. Az idei karácsonyi szezonra a cég 50 ezer idénymunkást vett fel, hogy ki tudja elégíteni az online megrendeléseket, amelyek tavaly elérték a másodpercenként 200-at is a legsűrűbb napokban. Idén ehhez képest 40 százalékkal nagyobb forgalmat vár a cég. A gigászi forgalom ellenére tíz éve első alkalommal kölcsönhöz folyamodik a vállalat, méghozzá elég komoly összegben.

A legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentésében az Amazon 5,25 milliárdos készpénztartalékról (beleértve a rövid lejáratú befektetéseket is), és nulla hitelről számolt be, ami azt jelenti, hogy most nagyjából 8 milliárd dolláros befektetésben gondolkodik a cégvezetés, ha ezen felül még 3 milliérdot kölcsön akar venni.

A pénz egy részének már megvan a helye. Az Amazon nemrég jelentette be, hogy megvásárolja seattle-i főhadiszállását, amit eddig bérelt; a 11 épületből álló, összesen 170 ezer négyzetméternyi irodából és raktárból álló komplexum 1,1 milliárdba fog kerülni. A további terjeszkedés jegyében a cég három, egyenként 37 emeletes felhőkarcolót is építtet Seattle-ben, ezek nyolc év alatt készülnek majd el. Szintén sok pénzbe kerülnek az USA-szerte felhúzott hatalmas elosztóközpontok, amiknek a megépítésére akkor kényszerült rá az Amazon, amikor megszűnt az az adózási kiskapu, ami miatt áfamentesen üzemelhetett a cég az ügyesen megválasztott államokba telepített raktáraival.

A pletykák szerint az Amazon a pénzből egy olyan raktárhálózatot akar kiépíteni, amellyel az USA nagyvárosaiban egynapos szállítási határidőt tud garantálni az online vásárlóknak.
Az Amazon a kilencvenes években hatalmas adósságokat halmozott fel, sokan temették is a céget, amikor a dotkomlufi kidurranásával hirtelen megcsappant az online kereskedelem iránti érdeklődés. A cég azonban okosan fektette be a felvett hiteleket, és nem csak egyszerűen túlélte a nagy összeomlást, de annak nagy győzteseként jött ki az egészből.

Rovatok