Index Vakbarát Hírportál

Átment a teszten a szuperszonikus hajtómű

2012. november 29., csütörtök 15:14

Sikeres teszteket hajtottak végre a brit szuperszonikus repülője, a Skylon sugárhajtóműivel. A Reaction Engines mérnökeinek kutatása áttörést hoz a technológiában és olyan hajtóműveket építenek, melyek akár 5,5 Mach (7242 km/óra) sebességre gyorsítják a repülőgépet az atmoszférában.

A cégnek most 250 millió font befektetésre van szüksége, hogy folytassa a munkáját. A Reaction Engines azt állítja, hogy az új Sabre hajtóművekkel négy óra alatt tennék meg a London és Sydney közötti távolságot.

A fejlesztésben nagyon fontos szerepet játszik a hajtómű hűtése, Mah 5-nél ugyanis a beáramló levegő hőmérséklete ezer fokra melegszik fel, ez pedig lehetetlenné tenné a hajtóművek működtetését. A hűtőrendszerrel a beáramló levegőt mínusz 150 fokra hűtenék.

A hűtőrendszer a levegőből venné az oxigént egészen addig, míg harminc kilométeres magasságba emelkedik. Ezután a sokkal ritkább levegőben bekapcsolná hagyományos rakétáit és tovább repülne. A cég főként magánbefektetőket keres, miközben az Európai Űrügynökség is támogatja a kutatásokat.

Alan Bond, a Reaction Engines alapítója már harminc éve vezeti a kutatásokat, szerinte az ilyen áttöréseket nem egy nap alatt találják ki. Ugyanakkor a Sabre hajtóművek forradalmasíthatják az utazást, olyan változás lehet ez a 21. században, mint a sugárhajtóművek feltalálása a 20. században.

A 250 millió fontra ahhoz van szükség, hogy megépítsék a Sabre hajtómű prototípusát.

Rovatok